Бајден је био катастрофалан на дебати. Током расправе је дао низ несувислих и збуњујућих одговора на питања. Застајкивао је и није довршавао реченице. "Нисам слушао своје особље... а онда сам скоро заспао на позорници", признао је. 

81-годишњи Бајден се 15. липња задњи пут вратио с путовања, што је готово два тједна уочи дебате 27. јуна, пише Би Би Си. Бајденове изјаве долазе у тренутку док се унутар Демократске странке појавила забринутост око његових менталних способности. 

Из Беле куће помињали прехладу

Конгресмен из Тексаса Лоyд Догет постао је први актуелни демократски заступник који је позвао Бајдена да се повуче из трке за други председнички мандат. "Надам се да ће донети болну и тешку одлуку о повлачењу", поручио је Догет.

"То није извињење, већ објашњење", навео је Бајден током јучерашње посете Вирџинији, мислећи на своја путовања. Извинио се за свој наступ и нагласио како је изразито важно да победи на изборима. Бајден је двапут путовао у Европу током две недеље у јуну.

Из Беле куће су раније саопштили како се Бајден борио са прехладом на дан дебате. Међутим, председник у свом јучерашњем обраћању није поменуо никакву болест. Представница Беле куће рекла је како Бајден није узимао никакве лекове уочи дебате. 

Њујорк Тајмс писао о Бајденовој исцрпљености

Биден је провео шест дана у Кемп Дејвиду, председничком уточишту изван Вашингтона, припремајући се за своју дебату против Трампа. Њујорк Тајмс је, позивајући се на неименовани извор упознат са Бајденовим распоредом, известио како су његови дани почињали у 11:00 сати и да је сваки дан имао времена за дремање.

Фото: Профимедиа

 

Новине су такође известиле како је Бајден био толико исцрпљен од путовања да су његове припреме за расправу скраћене за два дана како би имао времена за одмор у својој кући на плажи. Ендрју Бејтс, председников гласноговорник, негирао је медијске написе, изјавивши да је Бајден почињао "да ради доста пре" 11:00, одмах након што би ујутро одрадио вежбе. 

Бајденова старост постала је једно од главних питања ових избора, а гласачи су у више анкета рекли како мисле да је председник престар да би био делотворан. Бајден је обећао да ће остати у трци, упркос томе што расте притисак на њега да се повуче. У петак би требало да да интервју Еј Би Си Њузу у ударном термину, што ће бити његов први интервју после дебате. 

БОНУС ВИДЕО: