Poslednjih godina kultura venčanja usvojila je koncept ograničavanja upotrebe mobilnih telefona na ceremonijama kako bi se sprečilo da gosti objavljuju sadržaj na internetu pre mladenaca. U snimku objavljenom na Instagramu vidi se mlada Ana Reus kako hoda do oltara i govori gostima da "maknu svoje telefone", nakon čega sledi tekst koji glasi: "Mlada NE bi trebalo ovo da govori tokom svog velikog trenutka", piše NJujork post.

Takve ceremonije nazivaju se "isključenim ceremonijama" i znače da "par zahteva da gosti odlože telefone, kamere i sve druge uređaje kako bi bili prisutni u trenutku", objašnjava bride.com. Novo pravilo obično se pojačava postavljanjem natpisa po celom prostoru ili postavljanjem osobe koja ga sprovodi.

Dotični mlada i mladoženja venčali su se 23. marta u Samfordu u Australiji i želeli su da intimno venčanje bude “opušteno”. Međutim, njihova najuža porodica i prijatelji verovali su da je potrebno više svetla, kamera i akcije dok su se pomerali sa sedišta u prvom redu. 

Foto: Shutterstock

 

- Imaju plaćene profesionalce. Žele da budete u trenutku - rekla je za today.com Kila Nikson, fotografkinja venčanja.

 

Neki su se složili sa novim konceptom, ali drugi smatraju da je to nepotrebno opterećenje za goste koji žele sami da uhvate trenutak. "Sklonite telefone. Prečesto se fotografije objavljuju bez odobrenja”, komentarisala je jedna osoba. "Ovo je njihov trenutak i dovoljno smo mislili na goste da ih pozovemo da podele taj trenutak", dodao je drugi.

Jedna se žena požalila kako su se gosti oglušili na mladin zahtev te su fotografisali trenutak iako oni to nisu hteli. “Najmanje desetak ljudi potpuno je ignorisalo zahtev. Mislim da to pokazuje nepoštovanje. Zgrožena sam", napisala je. 

Ipak, neki su gledaoci priznali da snimatelji i fotografi znaju da zaklone pogled na par. "Ono što je takođe neugodno na venčanju je više profesionalnih fotografa koji trče svuda tokom ceremonije i fotografišu. Želim uspomene, izvadite telefone jer ja ću snimati” dodao je jedan kritičar. "Kako su telefoni problem? Meni to nema smisla", pitao je jedan zbunjeni muškarac. "Mislim da je to najnevažnija stvar ikad, samo se opustite i uživajte u svom danu", komentarisala je jedna korisnica.

BONUS VIDEO: