Od samog početka viđena je velika borba u dvorani "Mira i prijateljstva", ali Grci, nošeni sjajnom atmosferom sa tribina, uspeli su mirno da privedu meč kraju i tako obezbede učešće na Olimpijskim igrama.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bili su Jorgos Papajanis sa 19 poena i Janis Adetokumbo sa 23 poena i 8 skokova. Kod Hrvatske najefikasniji bio je Ivica Zubac 19 poena i 13 skokova.

Ipak, u noći nakon bolnog poraza Hrvata, kao bomba odjeknula je vest da su hrvatski reprezentativci Ivica Zubac i Dario Šarić učestvovali u tuči u noćnom klubu u Atini, posle poraza njihove reprezentacije od Grčke (69:80) koji je označio neodlazak na Olimpijske igre.

Foto: FIBA Basketball

 

Incident se dogodio samo nekoliko sati pošto su Zubac i Šarić igrali za Hrvatsku protiv Grčke u finalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Foto: FIBA Basketball

 

Uprkos činjenici da su isplivali snimci na društvenim mrežama, i dalje je nepoznat uzrok tuče koja je izbila u pola šest ujutru i zbog čega je došlo do incidenta u kom srećom niko nije teže povređen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews (@basketnews)

 

Snimak počinje sa Zupcem, koji se gura sa nekoliko ljudi, vidi se da je poleteo je i jedan sto, a onda se pojavljuje i Dario Šarić.

U drugom snimku vidi se kako je Šarić završio na podu dok ga sa leđa neko guši.

TMZ piše da se sve dogodilo oko 5:30, a Indexu je potvrđeno da su košarkaši nakon poraza u finalu dobili slobodno jer se s reprezentativne akcije nisu vraćali u organizaciji Saveza, već samostalno.

Grčki mediji pišu kako su se Šarić i Zubac sukobili sa posetiocima, a onda sa obezbeđenjem kluba, a navode da je s njima bio Tin Jedvaj, hrvatski fudbaler i član Panatinaikosa, prenosi B92.

Foto: Profimedia

 

Dodaju da su hrvatski NBA igrači u sukobu dobili modrice po rukama i nogama.

Grci pišu da je okršaj počeo tako što je Zubac bio s nekim u žestokoj verbalnoj raspravi. Šarić je hteo da ga brani, ali je dobio udarac od kog je pao na zemlju.

Dodaje se da je kapitan Hrvatske kratko ležao nepokretan, bez svesti, nakon što je dobio udarce u glavu i telo.

Košarkaški savez Hrvatske oglasio se povodom incidenta:

- Posle finalne utakmice Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Grčkoj i zajedničke večere, selektor se zahvalio igračima na još jednoj kvalitetno odrađenoj akciji i raspustio reprezentaciju, s obzirom da nije bilo zajedničkog povratka u Zagreb, nego na nekoliko odredišta skladno potrebama igrača.

Nakon teških višenedeljnih priprema i utakmica igrači su odlučili na zajedničko druženje za oproštaj pred povratak svojim kućama ili klubovima. Tokom druženja u jednom od klubova u Atini, neki od naših igrača su napadnuti, najpre verbalno, a zatim i fizički, što je prouzrokovalo njihovu samoodbranu. Bio je to kratkotrajan incident prekinut intervencijom klupskih redara - piše u saopštenju.

Inače, Olimpijske igre traju od 26. jula do 11. avgusta, a košarkaška reprezentacija Grčke nalazi se u grupi A - "grupi smrti" zajedno sa selekcijama Australije, Kanade i Španije. Grci svoj prvi meč igraju protiv Kanađana 27. jula, dok će u drugom kolu odmeriti snage sa Špancima. Poslednje kolo grupe A završava se susretom Australije i Grčke.

Olimpijske igre - grupe i raspored košarkaških utakmica

Grupa A

Australija, Grčka, Kanada, Španija

1. kolo (27. jul)

Australija - Španija 11.00

Grčka - Kanada 21.00

2. kolo (30. jul)

Španija - Grčka 11.00

Kanada - Australija 13.30

3. kolo (2. avgust)

Australija - Grčka 13.30

Kanada - Španija 17.15

Grupa B

Francuska, Nemačka, Japan, Brazil

1. kolo (27. jul)

Nemačka - Japan 13.30

Francuska - Brazil 17.15

2. kolo (30. jul)

Japan - Francuska 17.15

Brazil - Nemačka 21.00

3. kolo (2. avgust)

Japan - Brazil 11.00

Francuska - Nemačka 21.00

Grupa C

Srbija, Južni Sudan, Portoriko, SAD

1. kolo (28. jul)

Južni Sudan - Portoriko 11.00

Srbija - SAD 17.15

2. kolo (31. jul)

Portoriko - Srbija 17.15

SAD - Južni Sudan 21.00

3. kolo (3. avgust)

Portoriko - SAD 17.15

Srbija - Južni Sudan 21.00

BONUS VIDEO: