Milioni Britanaca bili su primorani da piju šoljice "lošijeg" čaja prošlog novembra zbog rekordno niskog pritiska izazvanog olujom Kiran.

Nizak pritisak je doveo do toga da tačka ključanja vode padne ispod temperature od 100 stepeni, koju stručnjaci preporučuju kako bi se iz listova čaja izvukao pun ukus.

Studija meteorologa sa Univerziteta u Redingu, objavljena u časopisu Weather, otkrila je da je voda u Redingu ključala na 98 stepeni na dan oluje.

Da bi voda proključala, atmosferski pritisak mora da odgovara pritisku isparavanja tečnosti. Normalno je da atmosferski pritisci opadaju tokom lošeg vremena kao što su oluje.

Foto: Profimedia

 

 

Drugog novembra ujutru, Kaleb Miler, doktorant i koautor studije, postavio je svoju opremu u laboratoriju meteorološkog odeljenja za merenje tačke ključanja.

- Kao eksperimentator, video sam priliku da izvršim neka merenja svojstava ključale vode tokom niskog atmosferskog pritiska - rekao je Miler.

Izvođenjem kontrolisanih eksperimenata korišćenjem temperaturnih senzora i standardnog električnog čajnika, Miler i njegov tim su bili u mogućnosti da uporede rezultate sa prethodnim tačkama ključanja primećenim pod različitim uslovima vazdušnog pritiska koristeći isti aparat.

Foto: Shutterstock

 

 

Da bi odredili širi regionalni efekat oluje na tačke ključanja, oni su takođe kombinovali vremenske podatke iz različitih izvora, uključujući meteorološke stanice pored puteva širom južne Engleske i očitavanja pritiska sa Atmosferske opservatorije Univerziteta Reding.

Ovo im je omogućilo da prate kako se minimum pritiska kretao severoistočno kroz region tokom jutra, poklapajući se sa tipičnim vremenima doručka.

Takvi efekti se retko viđaju u gusto naseljenim područjima. Alek Benet, koautor studije, rekao je:

- Uticaj pritiska na temperaturu ključanja je odavno poznat planinarima, ali je Kiran otkrio efekte pojave na široku regiju.

(Kurir/Guardian)

BONUS VIDEO: