Милиони Британаца били су приморани да пију шољице "лошијег" чаја прошлог новембра због рекордно ниског притиска изазваног олујом Киран.

Низак притисак је довео до тога да тачка кључања воде падне испод температуре од 100 степени, коју стручњаци препоручују како би се из листова чаја извукао пун укус.

Студија метеоролога са Универзитета у Редингу, објављена у часопису Wеатхер, открила је да је вода у Редингу кључала на 98 степени на дан олује.

Да би вода прокључала, атмосферски притисак мора да одговара притиску испаравања течности. Нормално је да атмосферски притисци опадају током лошег времена као што су олује.

Фото: Профимедиа

 

 

Другог новембра ујутру, Калеб Милер, докторант и коаутор студије, поставио је своју опрему у лабораторију метеоролошког одељења за мерење тачке кључања.

- Као експериментатор, видео сам прилику да извршим нека мерења својстава кључале воде током ниског атмосферског притиска - рекао је Милер.

Извођењем контролисаних експеримената коришћењем температурних сензора и стандардног електричног чајника, Милер и његов тим су били у могућности да упореде резултате са претходним тачкама кључања примећеним под различитим условима ваздушног притиска користећи исти апарат.

Фото: Shutterstock

 

 

Да би одредили шири регионални ефекат олује на тачке кључања, они су такође комбиновали временске податке из различитих извора, укључујући метеоролошке станице поред путева широм јужне Енглеске и очитавања притиска са Атмосферске опсерваторије Универзитета Рединг.

Ово им је омогућило да прате како се минимум притиска кретао североисточно кроз регион током јутра, поклапајући се са типичним временима доручка.

Такви ефекти се ретко виђају у густо насељеним подручјима. Алек Бенет, коаутор студије, рекао је:

- Утицај притиска на температуру кључања је одавно познат планинарима, али је Киран открио ефекте појаве на широку регију.

(Курир/Гуардиан)

БОНУС ВИДЕО: