Širom sveta došlo je do tehnološkog kvara zbog čega su prizemljeni letovi, a brojne kompanije, uključujući medijske kuće i banke trenutno se bore sa ogromnim problemima. Prizemljeni su i letovi mnogih avio-kompanija u SAD, Kini, Australiji, Novom Zelandu, prenose svetski mediji.

Prema svemu sudeći, do globalnih tehnoloških problema došlo je zato što je proizvođač programa za kibersigurnost "CrowdStrike" u opticaj pustio neispravno ažuriranje, navodi se na duštvenoj mreži Reditt. CrowdStrike je američka tehnološka kompanija koja pruža niz sigurnosnih usluga koje korisnike štite od, između ostaloga, kibernetičkih napada.

Neispravno ažuriranje dovelo je do toga da su brojni serveri širom sveta prestali sa radom, odnosno nisu mogli da se ispravno upale. "CrowdStrike" je objavio da je identifikovan problem i da je neispravno ažuriranje povučeno, ipak to, čini se, nije pomoglo sistemima koji su već zahvaćeni problemima.

U probleme su, zbog CrowdStrikeovog ažuriranja, upale i trgovine u Sidneju u Australiji. Takođe, pojedine američke medijske kuće, poput Skaj NJuza, nisu u mogućnosti da emituju program. Najveća evropskih avio-kompanija "Ryanair" obavestila je putnika da je došlo do IT problema koje utiču na dolazak letova. 

Tri najveće američke aviokompanije - United, Delta i American Airlines - izdale su nalog za prizemljenje svih aviona, prenosi CNN. Letovi koji su trenutno u vazduhu će se nastaviti, ali za sada neće biti poletanja.

(Mondo)

BONUS VIDEO: