Широм света дошло је до технолошког квара због чега су приземљени летови, а бројне компаније, укључујући медијске куће и банке тренутно се боре са огромним проблемима. Приземљени су и летови многих авио-компанија у САД, Кини, Аустралији, Новом Зеланду, преносе светски медији.

Према свему судећи, до глобалних технолошких проблема дошло је зато што је произвођач програма за киберсигурност "ЦроwдСтрике" у оптицај пустио неисправно ажурирање, наводи се на душтвеној мрежи Редитт. ЦроwдСтрике је америчка технолошка компанија која пружа низ сигурносних услуга које кориснике штите од, између осталога, кибернетичких напада.

Неисправно ажурирање довело је до тога да су бројни сервери широм света престали са радом, односно нису могли да се исправно упале. "ЦроwдСтрике" је објавио да је идентификован проблем и да је неисправно ажурирање повучено, ипак то, чини се, није помогло системима који су већ захваћени проблемима.

У проблеме су, због ЦроwдСтрикеовог ажурирања, упале и трговине у Сиднеју у Аустралији. Такође, поједине америчке медијске куће, попут Скај Њуза, нису у могућности да емитују програм. Највећа европских авио-компанија "Рyанаир" обавестила је путника да је дошло до ИТ проблема које утичу на долазак летова. 

Три највеће америчке авиокомпаније - Унитед, Делта и Америцан Аирлинес - издале су налог за приземљење свих авиона, преноси ЦНН. Летови који су тренутно у ваздуху ће се наставити, али за сада неће бити полетања.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: