Stručnjakinja svoje stručne savete o roditeljstvu inače deli na TikTok kanalu gde je okupila poveću grupu majki istomišljenica. Priznaje da joj je često draže da popije šoljicu kafe i opusti se dok se njeno dete samo igra.

'Igranje je njihovo iskustvo učenja'

- Smatram da nam je nametnuta ta roditeljska krivica da bi neprestalno trebalo da budemo uključeni u odgoj dece, biti sa njima u stalnoj interakciji, stalno ih angažovati, stimulisati i podučavati. A jedna od najvećih stvari koje sam naučila tokom doktorata o razvoju dece jeste da decu treba pustiti da se igraju i da im ne treba niko da bi to radili', kazala je Samer.

- Ako vas pitaju da se igrate s njima, naravno da ćete se igrati. Ali, kako rastu, igranje je njihovo iskustvo učenja. I to im je tako privlačno, tako da mislim da roditelji ne bi morali da osećaju krivicu što se više ne posvećuju svojoj deci. Ponekad to manje pomaže mozgu vašeg deteta. Igra je učenje - kaže.

Foto: Profimedia

 

Previše bavljenja decom 'gnječi' kreativnost

Ona smatra da previše roditeljskog bavljenja decom 'gnječi' njihovu kreativnost.

- Previše se angažujući sa našom decom, pokušavamo da vodimo njihov proces. NJihovom vrlo kreativnom mozgu namećemo naš racionalan pristup stvarima. Naročito ako je reč o stvarima niskog rizika poput igre, ne treba da im pokazujemo ​​kako da se igraju, oni će to raditi na svoj način. I time će učiti i eksperimentisati i steći stvarno bogato iskustvo istraživanja svoje kreativnosti. Ako im se uključuješ na svakom koraku, gušiš njihovu kreativnost - tvrdi dr Samer.

Ona svoj metod naziva "lenjim roditeljstvom" i kaže da je najdelotvornije kada roditelji stvore prostor u kojem ne moraju previše pomno da prate svoje dete i neprestalno mu govore 'ne'.

- Budimo iskreni, svi želimo tu lenju sekundu da popijemo šolju kafe, pročitamo knjigu ili bilo šta drugo. A ja to radim - dodala je.

Neprestane pohvale deci su kao otrov

Ona objašnjava da se roditeljstvo može podeliti u četiri modela, a najdelotvorniji je autoritativno roditeljstvo, takođe poznato i kao nežno roditeljstvo. Prema tom modelu strah i kazna zamenjuju se pozitivnošću i strpljenjem. Svojoj ćerki nastoji što ređe da govori 'ne' kako njeno dete ne bi osećalo da je stalno u nekoj nevolji.

Majka jednog deteta dodala je: - Trudim se da joj vrlo retko moram reći 'ne' jer stalno ponavljanje deluje negativo i stvara utisak kod deteta da je stalno u nevolji. To može da dovede do negativnih osećanja i frustracije.

Umesto da svoju ćerku obasipa pohvalama kada se pridržava pravila, ona te ohrabrujuće reči čuva za prilike kada ih smatra zaista potrebnima. Objašnjava to time da ako se deca hvale za svaku sitnicu, onda pohvala nema isti učinak kao kada učine nešto za što zaista zaslužuju pohvalu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".