Francuzi su želeli nešto drugačije, tako da su se sportisti predstavili na brodovima na reci Seni, a ugođaj nije pokvarila ni jaka kiša. Kada su svi stigli na "odredište", šou je tek počinjao, pa su baklju - koja je zapravo na letećem balonu - upalili francuski sportisti Riner i Perek.

Sve do sada, gledali smo defile sportista na stadionima na kojima se održavaju Igre, međutim ovoga puta Francuzi su poželeli da naprave izuzetak, tako da je čitava ceremonija organizovana na reci, odnosno na najpoznatijim lokacijama u Parizu.

I zaista je bila spektakularno, posebno kada se pojavila Selin Dion i kada je desetak slavnih sportista nosilo baklju od Ajfelove kule do balona ispred Luvra, gde je "upaljen" i poslat u vazduh, međutim bilo je i delova ceremonije koji su za neke bili kontroverzni.

To se pre svega odnosi na scenu koja je mnoge podsetila na slavnu sliku Leonarda da Vinčija "Poslednja (tajna) večera" na kojoj su prikazani Isus Hrist i njegovi apostoli.

 

 

 

Organizatori nisu potvrdili da je upravo to bila inspiracija, međutim na društvenim mrežama mnogi su odmah pronašli upadljivu sličnost. Posebno burno su reagovali vernici koji su ocenili da su organizatori preterali ismevajući Isusa Hrista i njegove apostole, objašnjavjaući da je to bilo neukusno.

Neki su otišli toliko daleko da pozivaju i na bojkot:

 

 

 

Religija je naravno uvek kontroverzna tema, posebno kada se radi o performansima ovog tipa, pa će se uvek povlačiti paralele i postavljati pitanje "zašto nisu tako i druge predstavili". Za sada, organizatori se nisu oglašavali na ovu temu i pitanje je da li će, pa tako za sada kritike ostaju samo putem društvenih mrežam.

Podsetimo, dugačka ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, od gotovo šest sati iznenadila je sve i neminovno je bilo da će doći do kiksa. Koncentracija je tako popustila na kraju, pa se domaćin obrukao ni manje ni više sa "olimpijskom zastavom". Kada je "konjanik", koji je zapravo bio na reci, predao zastavu vojnicima čiji je zadatak bio da je podignu da se zavijori, došlo je do propusta koji nisu u prvi mah svi ni primetili.

Olimpijska zastava, koju je kreirao Baron de Kuberten i koja predstavlja pet kontinenata, bila je okrenuta naopačke. 

 

 

I to nije jedini skandal. Ministarstvo sporta Južne Koreje zatražilo je sastanak sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, zbog gafa tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, na kojoj je Južna Koreja pogrešno predstavljena kao Severna Koreja tokom parade sportista.

- Takođe smo tražili od Ministarstva spoljnih poslova da uloži protestnu notu Francuskoj - navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva, a prenosi agencija Jonhap.

 

 

Južnokorejski sportski olimpijski komitet uložio je žalbu organizacionom odboru Olimpijskih igara u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje sličnih slučajeva.

Dok se južnokorejska delegacija na svečanoj ceremoniji otvranja OI vozila čamcem duž Sene, francuski spiker je preko razglasa najavio "Demokratska Narodna Republika Koreja", što je zvanični naziv Severne Koreje. 

OGROMNO OBEZBEĐENJE: Policija na sve strane u Parizu pred otvaranje Olimpijskih igara