Французи су желели нешто другачије, тако да су се спортисти представили на бродовима на реци Сени, а угођај није покварила ни јака киша. Када су сви стигли на "одредиште", шоу је тек почињао, па су бакљу - која је заправо на летећем балону - упалили француски спортисти Ринер и Перек.

Све до сада, гледали смо дефиле спортиста на стадионима на којима се одржавају Игре, међутим овога пута Французи су пожелели да направе изузетак, тако да је читава церемонија организована на реци, односно на најпознатијим локацијама у Паризу.

И заиста је била спектакуларно, посебно када се појавила Селин Дион и када је десетак славних спортиста носило бакљу од Ајфелове куле до балона испред Лувра, где је "упаљен" и послат у ваздух, међутим било је и делова церемоније који су за неке били контроверзни.

То се пре свега односи на сцену која је многе подсетила на славну слику Леонарда да Винчија "Последња (тајна) вечера" на којој су приказани Исус Христ и његови апостоли.

 

 

 

Организатори нису потврдили да је управо то била инспирација, међутим на друштвеним мрежама многи су одмах пронашли упадљиву сличност. Посебно бурно су реаговали верници који су оценили да су организатори претерали исмевајући Исуса Христа и његове апостоле, објашњавјаући да је то било неукусно.

Неки су отишли толико далеко да позивају и на бојкот:

 

 

 

Религија је наравно увек контроверзна тема, посебно када се ради о перформансима овог типа, па ће се увек повлачити паралеле и постављати питање "зашто нису тако и друге представили". За сада, организатори се нису оглашавали на ову тему и питање је да ли ће, па тако за сада критике остају само путем друштвених мрежам.

Подсетимо, дугачка церемонија отварања Олимпијских игара, од готово шест сати изненадила је све и неминовно је било да ће доћи до кикса. Концентрација је тако попустила на крају, па се домаћин обрукао ни мање ни више са "олимпијском заставом". Када је "коњаник", који је заправо био на реци, предао заставу војницима чији је задатак био да је подигну да се завијори, дошло је до пропуста који нису у први мах сви ни приметили.

Олимпијска застава, коју је креирао Барон де Кубертен и која представља пет континената, била је окренута наопачке. 

 

 

И то није једини скандал. Министарство спорта Јужне Кореје затражило је састанак са председником Међународног олимпијског комитета (МОК) Томасом Бахом, због гафа током церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу, на којој је Јужна Кореја погрешно представљена као Северна Кореја током параде спортиста.

- Такође смо тражили од Министарства спољних послова да уложи протестну ноту Француској - наводи се у саопштењу јужнокорејског министарства, а преноси агенција Јонхап.

 

 

Јужнокорејски спортски олимпијски комитет уложио је жалбу организационом одбору Олимпијских игара у Паризу како би се спречило понављање сличних случајева.

Док се јужнокорејска делегација на свечаној церемонији отврања ОИ возила чамцем дуж Сене, француски спикер је преко разгласа најавио "Демократска Народна Република Кореја", што је званични назив Северне Кореје. 

ОГРОМНО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ: Полиција на све стране у Паризу пред отварање Олимпијских игара