Za neke delove Beograda odavno znamo kako su dobili imena.

Zvezdara

Deo Zvezdare se nalazi na brdu koje se nekada zvalo Veliki Vračar. Krajem osamdesetih godina XIX veka odlučeno je da se tu podigne opservatorija – zvezdarnica. Celo ovo područje bilo je 1952. godine podeljeno na Stari Đeram i Zvezdaru, a osam godina kasnije njihovim spajanjem nastaje današnja Zvezdara.

Medaković

Ime je dobio po novinaru Miloradu Medakoviću, NJegoševom biografu, koji je inače rođen u Liki.

Dušanovac

Odmah posle Prvog svetskog rata počelo je da raste naselje u istočnom delu Beograda, na imanjima čiji je vlasnik bio Dušan Spasić. Tako je i ceo kraj dobio ime Dušanovac, piše na blogu 4zida.rs.

Braće Jerković

Naselje je dobilo ime po partizanima, braći Dušanu i Nebojši Jerkoviću. Dušan je bio komandant Užičkog odreda, a poginuo je 1941. godine na Kadinjači. Proglašen je za narodnog heroja. Nebojša je bio komandant Mačvanskog odreda.

Čukarica

Ime je dobila po Čukarevoj mehani koja se nalazila na mestu današnje Crkve svetog Đorđa, na Banovom brdu, a bila je jako značajna za tadašnje stanovništvo – seljaci koji su nosili robu na pijacu tu su se zadržavali, odmarali, ponekad i ostavljali svoje zaprege. Mehanu je držao Stojko Čukara, a na ovom mestu se nalazila i Čukar česma.

Žarkovo

Postoje dve priče o nazivu ovog kraja. Prva, interesantnija, kaže da je na ovom prostoru nekada davno živeo zmaj koji je činio zla po selu. NJegova vlasnica je navodno bila baba Jula, žena po kojoj je Julino brdo dobilo ime. Jednoga dana ovom zmaju se suprotstavio vitez Žarko i spasio selo. Mesto na kojem je pala glava zmaja dobilo je ime Zmajevac, gde je pao rep - Repište, a gde je otekla krv Bele Vode. Druga verzija je manje interesantna, ali realnija. Na ovom mestu je u XVI veku živeo Promićur Žarko, a budući da turski poreski činovnici nisu znali naziv tog imanja, nazivali su ga prosto "Žarkovo selo".

Cerak

Zvanično je deo Žarkova. Naselje je projektovano krajem 1970-ih godina. Arhitekte Marušić i Borovnica dobili su Oktobarsku Nagradu grada Beograda za projekat izgradnje ovog naselja 1985. godine. Samo ime opisuje izgled Ceraka pre pomenutog projekta – predeo je bio pod cerovom šumom i vinogradima.

Banjica

Istočni deo ovog kraja pripada Savskom vencu, dok je zapadni deo na teritoriji Voždovca. Do Drugog svetskog rata ovaj deo grada je bio poznat kao mirno poljoprivredno selo sa malim brojem stanovnika, ali i sa mnogo podzemnih termo-mineralnih voda. Čak sa preko hiljadu izvora! Po njima je Banjica dobila ime.

BONUS VIDEO