Ova praksa grizenja medalja postala je neobična, ali rasprostranjena pojava u svetu sporta.

Bilo da su u pitanju Olimpijske igre, Premijer liga, FA kup ili teniski turniri, mnogi sportisti ponosno žele da zagrizu svoju nagradu, piše LADBible

Ovu naviku su imali i poznati sportisti, kao što su Jusein Bolt i Majkl Felps. Čak su i organizatori Olimpijskih igara u Tokiju u tvitu pominjali tu praksu, u šali napominjući da medalje nisu jestive jer su napravljene od materijala recikliranog od elektronskih uređaja koje su donirali japanski građani, ali su dodali: „Znamo da ćete ih ionako ugristi". 

David Valečinski, predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara, prokomentarisao je da je ova tradicija više trik koji fotografi traže od sportista jer misle da je to ikonski trenutak koji se lako može prodati.

- Ne mislim da je to nešto što bi sportisti spontano uradili - rekao je Valečinski, prenosi Večernji list.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema Frenku Farliju, profesoru na Univerzitetu Templ i bivšem predsedniku Američkog psihološkog udruženja, ova praksa je postala deo pobedničke kulture.

- Ako želite da budete deo pobedničkog duha, učestvujete u toj pobedničkoj tradiciji. To stvara emocionalnu vezu sa vašim dostignućem - kaže Farli.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, ovaj trend nosi i određene rizike. Na primer, nemački olimpijac David Moler oštetio je zub na Zimskim olimpijskim igrama 2010. u Vankuveru dok je pozirao fotografima.

- Fotografi su želeli sliku mene kako držim medalju samo zubima - rekao je Moeller za nemački list Bild. Kasnije, tokom večere, shvatio sam da mi nedostaje deo zuba.

Podsetimo, olimpijski tim Srbije danas je osvojio prvu medalju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. 

Foto: Profimedia

 

Veliku radost našoj zemlji doneli su strelci, Zorana Arunović i Damir Mikec, koji su osvojili zlatnu medalju u disciplini vazdušni pištolj na 10m, pobedivši par iz Turske i time Srbiji doneli prvu medalju na Igrama u Parizu.

BONUS VIDEO: