Ова пракса гризења медаља постала је необична, али распрострањена појава у свету спорта.

Било да су у питању Олимпијске игре, Премијер лига, ФА куп или тениски турнири, многи спортисти поносно желе да загризу своју награду, пише LADBible

Ову навику су имали и познати спортисти, као што су Јусеин Болт и Мајкл Фелпс. Чак су и организатори Олимпијских игара у Токију у твиту помињали ту праксу, у шали напомињући да медаље нису јестиве јер су направљене од материјала рециклираног од електронских уређаја које су донирали јапански грађани, али су додали: „Знамо да ћете их ионако угристи". 

Давид Валечински, председник Међународног друштва олимпијских историчара, прокоментарисао је да је ова традиција више трик који фотографи траже од спортиста јер мисле да је то иконски тренутак који се лако може продати.

- Не мислим да је то нешто што би спортисти спонтано урадили - рекао је Валечински, преноси Вечерњи лист.

Фото: Танјуг/АП

 

Према Френку Фарлију, професору на Универзитету Темпл и бившем председнику Америчког психолошког удружења, ова пракса је постала део победничке културе.

- Ако желите да будете део победничког духа, учествујете у тој победничкој традицији. То ствара емоционалну везу са вашим достигнућем - каже Фарли.

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, овај тренд носи и одређене ризике. На пример, немачки олимпијац Давид Молер оштетио је зуб на Зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу док је позирао фотографима.

- Фотографи су желели слику мене како држим медаљу само зубима - рекао је Моеллер за немачки лист Билд. Касније, током вечере, схватио сам да ми недостаје део зуба.

Подсетимо, олимпијски тим Србије данас је освојио прву медаљу на овогодишњим Олимпијским играма. 

Фото: Профимедиа

 

Велику радост нашој земљи донели су стрелци, Зорана Аруновић и Дамир Микец, који су освојили златну медаљу у дисциплини ваздушни пиштољ на 10м, победивши пар из Турске и тиме Србији донели прву медаљу на Играма у Паризу.

БОНУС ВИДЕО: