Opušteni pristup turskog strelca Jusufa Dikeča (51) tokom nastupa u disciplini 10 m vazdušni pištolj u mešovitoj ekipnoj disciplini osvojio je društvene mreže, osiguravši njemu i Seval Ilajdi Tarhan srebrnu medalju na Olimpijadi.

Na društvenim se mrežama masovno objavljuju fotografije i skrinšotovi sa nastupa 51-godišnjeg turskog strelca.

On je tokom mešovite ekipne discipline 10 metara vazdušnim pištoljem na Olimpijskim igrama u Parizu zajedno sa partnerkom osvojio srebro, ali Dikečov jedinstven pristup takmičenju je postao tema dana u Parizu.

Viralna je postala slika na kojoj se Dikeč takmiči neobično opušteno, s jednom rukom u džepu i bez standardne streljačke opreme. Za razliku od većine olimpijskih strelaca, koji koriste zaštitu za uši i specijalizovane naočare kako bi blokirali vid na jedno oko i smanjili odsjaj, Dikečov ležerni stil se isticao.

 

 

 

 

 

 

"Ovaj čovek je obučavao DŽona Vika", "On je plaćeni ubica", "Jeftinije im je da pošalju plaćenog ubicu na Olimpijske igre nego da sportistu pripremaju celog života", "Umesto da pošalju strelca, Turska je poslala plaćenog ubicu", glasili su samo neki od šaljivih komentara ispod Dikečovih fotografija.

 

 

U finalnom meču, srpski par Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su zlatnu medalju, pobedivši turski dvojac 16-14 u streljačkom centru u Šaterou. Uprkos sporom startu, Tarhan i Dikeč uspeli su da povedu 8-4 i bili su blizu pobede pri rezultatu 14-12. Ipak, Arunović i Mikec su se sjajno vratili i osvojili prvo zlato za Srbiju na Igrama.

Foto: Tanjug/AP

 

Dikeč je takođe upoređivan sa slavnim fudbalskim trenerom Žozeom Murinjom zbog sede kose. Turci su ga odmah proglasili "Posebnim", smatrajući da dosta liči treneru turskog fudbalskog kluba Fenerbahče.

Kako piše Euronews, Dikeč je penzionisani podoficir turske žandarmerije. 

- Nije mi potrebna posebna oprema - rekao je Dikeč turskim medijima i dodao: „Ja sam rođeni strelac."

 

 

Inače, on je studirao u Ankari, a kasnije je magistrirao u Konji. Tečno govori engleski i turski jezik, a ovo mu je bio peti nastup na Olimpijskim igrama. Tursku je predstavljao 2008., 2012., 2016., 2020. i sada, 2024. na Igrama u Parizu.

Na Svetskom prvenstvu postao je dvostruki svetski prvak 2014., pobedivši u disciplinama standardnim pištoljem na 25 metara i pištoljem sa središnjim paljbom na 25 metara. Ima srebro u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara.

Foto: Tanjug/AP

 

Na evropskim prvenstvima je osvojio sedam naslova, uključujući pobedu u disciplini trojac vadušnim pištoljem 2024. godine u mađarskom Đeru. Interesantno je da mu je hobi plesanje, pa u slobodno vreme voli da pleše.

BONUS VIDEO: