Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže za „Blic“ da je ovo leto počelo junom koji je bio najtopliji u istoriji merenja, a nakon toga usledio je i jul koji je takođe prevazišao sve dosadašnje rekorde.

Sovilj kaže da prema dosadašnjoj statistici iz prethodnih godina i decenija najtoplije je bilo jula 2012. godine, ali je ovaj jul prevazišao te temperaturne vrednosti, odnosno oborio rekord!

Takođe, prevaziđen je maksimalan broj tropskih dana i maksimalan broj tropskih noći na brojnim meteorloškim stanicama, a najtopliji period je bio od 8. do 20. jula, kada je toplotni talas bio najintenzivniji.

- Tokom toplotnog talasa maksimalna temperatura je bila čak i za 10 stepeni iznad prosečnih vrednosti za referentni period od 1991. do 2020. godine. Iz statistike za jul, srednja maksimalna temperatura u Beogradu je bila 32,7 stepeni što je 0,1 stepen više u odnosu na jul 2012. godine, ali je najtoplije bilo na području Ćuprije gde smo imali srednju maksimalnu temperaturu od čeka 35,2 stepena – kaže Sovilj.

Rekordni broj tropskih dana i noći

Za temperaturni rekord u Ćupriji kaže da je to izuzetno neuobičajeno, jer je to mesto imalo čak 27 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od preko 30 stepeni, i 18 dana sa temperaturom preko 35 stepeni.

- To su izuzetno velike cifre, i to se nije dešavalo u ranijim decenijama. Naravno, apsolutni krivac za to jeste tendencija stalnog porasta temperature i činjenica da su nama leta danas ipak toplija u odnosu na prethodne decenije. Maksimalni dnevni rekordi iz 2007. godine nisu oboreni, kada je u Beogradu izmereno 43,6 stepeni, u Smederevskoj Palanci 44,9 stepeni, ali srednje mesečne vrednosti i ukupan broj tropskih dana i noći smo prevazišli. Na primer, u Beogradu smo imali između 16 tropskih noći u Batajnici do čak 21 tropsku noć na Vračaru – kaže za Blic“ Slobodan Sovilj.

BONUS VIDEO