Метеоролог Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у РХМЗ, каже за „Блиц“ да је ово лето почело јуном који је био најтоплији у историји мерења, а након тога уследио је и јул који је такође превазишао све досадашње рекорде.

Совиљ каже да према досадашњој статистици из претходних година и деценија најтоплије је било јула 2012. године, али је овај јул превазишао те температурне вредности, односно оборио рекорд!

Такође, превазиђен је максималан број тропских дана и максималан број тропских ноћи на бројним метеорлошким станицама, а најтоплији период је био од 8. до 20. јула, када је топлотни талас био најинтензивнији.

- Током топлотног таласа максимална температура је била чак и за 10 степени изнад просечних вредности за референтни период од 1991. до 2020. године. Из статистике за јул, средња максимална температура у Београду је била 32,7 степени што је 0,1 степен више у односу на јул 2012. године, али је најтоплије било на подручју Ћуприје где смо имали средњу максималну температуру од чека 35,2 степена – каже Совиљ.

Рекордни број тропских дана и ноћи

За температурни рекорд у Ћуприји каже да је то изузетно неуобичајено, јер је то место имало чак 27 тропских дана са максималном температуром од преко 30 степени, и 18 дана са температуром преко 35 степени.

- То су изузетно велике цифре, и то се није дешавало у ранијим деценијама. Наравно, апсолутни кривац за то јесте тенденција сталног пораста температуре и чињеница да су нама лета данас ипак топлија у односу на претходне деценије. Максимални дневни рекорди из 2007. године нису оборени, када је у Београду измерено 43,6 степени, у Смедеревској Паланци 44,9 степени, али средње месечне вредности и укупан број тропских дана и ноћи смо превазишли. На пример, у Београду смо имали између 16 тропских ноћи у Батајници до чак 21 тропску ноћ на Врачару – каже за Блиц“ Слободан Совиљ.

БОНУС ВИДЕО