Temperature tla širom ledenog pokrivača Antarktika su prošlog meseca bile 10 stepeni iznad proseka, što je opisano kao "skoro rekordni toplotni talas".

Iako temperature ostaju ispod nule na polarnoj kopnenoj masi koja je u mraku u ovo doba godine, pojedinih dana je bilo i 28 stepeni toplije.

Podsetimo, svet je iskusio 12 uzastopnih meseci rekordne vrućine, a temperature su bile konstantno više za 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period.

Meteorolog Majkl Đuks je rekao da, iako su dnevne vrednosti iznenađujuće, značajniji je rast prosečnih vrednosti tokom meseca.

Modeli klimatskih naučnika su i ranije predviđali da će efekti klimatskih promena biti najupečatljiviji u polarnim regionima.

"Obično ne možete da posmatrate samo jedan mesec kako bi ste pratili klimatski trend, ali se ovo što se događa se slaže sa predviđanjima modela. Na Antarktiku takvo zagrevanje tokom zime, koje se potom nastavlja i u letnjim mesecima, može da dovede do kolapsa ledenih pokrivača", rekao je, prenosi Gardijan.

Ovogodišnji jul je bio prvi mesec, od poslednjih 14, u kome nisu oboreni temperaturni rekordi, ali je zato prošlogodišnji jul bio ekstremno topao.

"Antarktik se tokom poslednjih 50, pa čak i 150 godina zagreva zajedno sa svetom. Ali, može se reći da je veći deo prošlomesečnog zagrevanja bio prouzrokovan toplotnim talasom", izjavio je Zik Hausfader, naučnik iz neprofitne organizacije "Berkeley Earth".

 

 

Ovaj toplotni talas je drugi koji je pogodio region u poslednje dve godine, nakon onog u martu 2022. Tada je zabeležen porast temperature od 39 stepeni usled čega se odlomio lednik veličine Rima.

Povećane julske temperature se naslanjaju na snažan klimatski fenomen El Ninjo koji dovodi do zagrevanja širom sveta.

Naučnici smatraju da je uzrok toplotnog talasa, između ostalog, bio oslabljeni polarni vorteks, spoj hladnog vazduha i niskog pritiska koji se okreće u stratosferi oko svakog pola. Mešanja iz atmosferskih talasa su oslabila vorteks što je povećalo temperature.

Za sada se ne može tačno utvrditi koliko klimatske promene utiču na određene pojave, pa tako i na toplotne talase na Antarktiku.

BONUS VIDEO