Температуре тла широм леденог покривача Антарктика су прошлог месеца биле 10 степени изнад просека, што је описано као "скоро рекордни топлотни талас".

Иако температуре остају испод нуле на поларној копненој маси која је у мраку у ово доба године, појединих дана је било и 28 степени топлије.

Подсетимо, свет је искусио 12 узастопних месеци рекордне врућине, а температуре су биле константно више за 1,5 степени у односу на прединдустријски период.

Метеоролог Мајкл Ђукс је рекао да, иако су дневне вредности изненађујуће, значајнији је раст просечних вредности током месеца.

Модели климатских научника су и раније предвиђали да ће ефекти климатских промена бити најупечатљивији у поларним регионима.

"Обично не можете да посматрате само један месец како би сте пратили климатски тренд, али се ово што се догађа се слаже са предвиђањима модела. На Антарктику такво загревање током зиме, које се потом наставља и у летњим месецима, може да доведе до колапса ледених покривача", рекао је, преноси Гардијан.

Овогодишњи јул је био први месец, од последњих 14, у коме нису оборени температурни рекорди, али је зато прошлогодишњи јул био екстремно топао.

"Антарктик се током последњих 50, па чак и 150 година загрева заједно са светом. Али, може се рећи да је већи део прошломесечног загревања био проузрокован топлотним таласом", изјавио је Зик Хаусфадер, научник из непрофитне организације "Беркелеy Еартх".

 

 

Овај топлотни талас је други који је погодио регион у последње две године, након оног у марту 2022. Тада је забележен пораст температуре од 39 степени услед чега се одломио ледник величине Рима.

Повећане јулске температуре се наслањају на снажан климатски феномен Ел Нињо који доводи до загревања широм света.

Научници сматрају да је узрок топлотног таласа, између осталог, био ослабљени поларни вортекс, спој хладног ваздуха и ниског притиска који се окреће у стратосфери око сваког пола. Мешања из атмосферских таласа су ослабила вортекс што је повећало температуре.

За сада се не може тачно утврдити колико климатске промене утичу на одређене појаве, па тако и на топлотне таласе на Антарктику.

БОНУС ВИДЕО