Kafu možete da pijete na mnogo načina - toplu, hladnu, iz aparata za espreso ili skuvanu, uz dodatak mleka, šećera, začina. Ipak, kada pripremamo omiljeni napitak, da li razmatramo koja opcija je najkorisnija za naše zdravlje? Stručnjaci otkrivaju kakvu kafu piju i donose dobre vesti za sve one koji vole da je piju sa mlekom.

"Uvek dodajem mleko - bolje je za zube"

Svaki ljubitelj crne kafe mora da bude svestan da kafa može da ošteti zube. To pogoduje razmnožavanju bakterija, što na kraju dovodi do razvoja karijesa. Napitak takođe ostavlja karakterističnu naslagu na zubima, koji može teško da se ukloni tokom vremena.

"Svaki dan pijem kafu iz aparata za espreso sa malo mleka i, naravno, bez šećera. Ograničavam se na dve šoljice dnevno. Prvu pijem oko 7 ujutru, neposredno pre početka dana u klinici. Drugu obično posle ručka", kaže dr Abdul Azizi, glavni zubar privatne klinike Harley Dental u Šefildu.

Po njegovom mišljenju, ispijanje kafe sa mlekom, ali bez dodatka šećera, ima posebne prednosti. Izbegavanje šećera značajno smanjuje rizik od nastanka karijesa, a dodavanje mleka smanjuje promenu boje gleđi. Mleko neutrališe nizak pH kafe, što smanjuje rizik od nastanka žutih naslaga na zubima. Kafa sa mlekom takođe nadoknađuje kalcijum koji klasična kafa izbacuje iz tela. Dakle, mit je da je kafa bez mleka najbolja.

"Pijem kafu bez kofeina"

Brojna istraživanja su dokazala da kafa pozitivno utiče na funkciju creva, stimuliše probavu i da je bogata polifenolima, odnosno prirodnim jedinjenjima biljnog porekla sa jakim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Dr Emili Liming, istraživač crevne mikroflore i dijetetičar, priznaje da je to jedan od razloga zašto popije šoljicu kafe nekoliko puta nedeljno.

"Ne pijem kafu svaki dan, ponekad umesto nje pijem biljni čaj. Kada je pijem, to je bez kofeina sa mlekom - samo jednu dnevno i uvek bez kofeina jer me kofein čini nervoznom i punom energije", priznaje dr Liming.

"Čekam sat vremena od buđenja"

"Obično pijem dve bele kafe dnevno sa kofeinom - spremaju se od organskog zrna jer ih kupujem u kafiću. Prvu kafu pijem oko 60-90 minuta nakon buđenja. Radim to jer pre pijenja kofeina želim da budem siguran da ću se probuditi prirodno. Drugu kafu pijem posle ručka, oko 12:30, i to je to", objašnjava Met Tejlor, fiziolog u Nuffield Health-u, kojib uvek bira kafu sa mlekom i bez šećera kako bi izbegao skokove nivoa šećera u krvi.

"Verujem da kafa može da bude zdrav izbor, posebno ako zamenjuje energetska pića i druga gazirana pića. Ipak, ne zaboravite da kontrolišete količinu kofeina koju konzumirate", savetuje fiziolog.

"Uvek dodajem mleko da povećam unos kalcijuma"

Dijetetičarka Helen Bond priznaje da je prvu šoljicu kafe pila ujutru, odmah nakon buđenja. Odustala je od ove navike jer je znala da se posle buđenja nivo kortizola (hormona stresa) u telu povećava, a kafa ga pogoršava.

"Umesto toga, popijem svoju prvu kafu posle treninga, a to je oko 10:30. Na taj način dobijam pojačanje kofeina kada mi zatreba", savetuje ona i dodaje da uvek bira filtriranu kafu jer sadrži više polifenola koji su korisni za našu crevnu floru.

"Odrekla sam se šećera, ali posle menopauze pijem poluobrano kravlje mleko koje mi pomaže da dopunim unos kalcijuma", savetuje ona i dodaje da drugu kafu pije najkasnije do 15 časova.

(Mondo)

BONUS VIDEO: