Кафу можете да пијете на много начина - топлу, хладну, из апарата за еспресо или скувану, уз додатак млека, шећера, зачина. Ипак, када припремамо омиљени напитак, да ли разматрамо која опција је најкориснија за наше здравље? Стручњаци откривају какву кафу пију и доносе добре вести за све оне који воле да је пију са млеком.

"Увек додајем млеко - боље је за зубе"

Сваки љубитељ црне кафе мора да буде свестан да кафа може да оштети зубе. То погодује размножавању бактерија, што на крају доводи до развоја каријеса. Напитак такође оставља карактеристичну наслагу на зубима, који може тешко да се уклони током времена.

"Сваки дан пијем кафу из апарата за еспресо са мало млека и, наравно, без шећера. Ограничавам се на две шољице дневно. Прву пијем око 7 ујутру, непосредно пре почетка дана у клиници. Другу обично после ручка", каже др Абдул Азизи, главни зубар приватне клинике Харлеy Дентал у Шефилду.

По његовом мишљењу, испијање кафе са млеком, али без додатка шећера, има посебне предности. Избегавање шећера значајно смањује ризик од настанка каријеса, а додавање млека смањује промену боје глеђи. Млеко неутралише низак пХ кафе, што смањује ризик од настанка жутих наслага на зубима. Кафа са млеком такође надокнађује калцијум који класична кафа избацује из тела. Дакле, мит је да је кафа без млека најбоља.

"Пијем кафу без кофеина"

Бројна истраживања су доказала да кафа позитивно утиче на функцију црева, стимулише пробаву и да је богата полифенолима, односно природним једињењима биљног порекла са јаким антиоксидативним и антиинфламаторним својствима. Др Емили Лиминг, истраживач цревне микрофлоре и дијететичар, признаје да је то један од разлога зашто попије шољицу кафе неколико пута недељно.

"Не пијем кафу сваки дан, понекад уместо ње пијем биљни чај. Када је пијем, то је без кофеина са млеком - само једну дневно и увек без кофеина јер ме кофеин чини нервозном и пуном енергије", признаје др Лиминг.

"Чекам сат времена од буђења"

"Обично пијем две беле кафе дневно са кофеином - спремају се од органског зрна јер их купујем у кафићу. Прву кафу пијем око 60-90 минута након буђења. Радим то јер пре пијења кофеина желим да будем сигуран да ћу се пробудити природно. Другу кафу пијем после ручка, око 12:30, и то је то", објашњава Мет Тејлор, физиолог у Нуффиелд Хеалтх-у, којиб увек бира кафу са млеком и без шећера како би избегао скокове нивоа шећера у крви.

"Верујем да кафа може да буде здрав избор, посебно ако замењује енергетска пића и друга газирана пића. Ипак, не заборавите да контролишете количину кофеина коју конзумирате", саветује физиолог.

"Увек додајем млеко да повећам унос калцијума"

Дијететичарка Хелен Бонд признаје да је прву шољицу кафе пила ујутру, одмах након буђења. Одустала је од ове навике јер је знала да се после буђења ниво кортизола (хормона стреса) у телу повећава, а кафа га погоршава.

"Уместо тога, попијем своју прву кафу после тренинга, а то је око 10:30. На тај начин добијам појачање кофеина када ми затреба", саветује она и додаје да увек бира филтрирану кафу јер садржи више полифенола који су корисни за нашу цревну флору.

"Одрекла сам се шећера, али после менопаузе пијем полуобрано кравље млеко које ми помаже да допуним унос калцијума", саветује она и додаје да другу кафу пије најкасније до 15 часова.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: