Dete ima lice odraslog čoveka, da pokaže kako je Hristos i u detinjstvu imao premudrost i silu Božiju. Lik Presvete Bogorodice sa Bogodetetom prenosi verujućima veoma važnu poruku: Hristos mora da se uobliči u nama baš kao u Bogorodici, piše Baštabalkana.

Foto: Vikipedija

 

Presveta Bogorodica je prototip istinskog vernika. Ona nas poziva da odgovorimo na poziv Božiji istom verom i smirenošću kao što je to ona učinila, da bi se Hristos u nama uobličio kao u njoj.

Deva Marija je izraz ispunjenja misije Crkve. Ona je primer novih ljudi u kojima i među kojima Bog boravi: Useliću se u njih i živeću u njima i biću im Bog i oni će biti narod moj (Druga poslanica Korinćanima Svetog apostola Pavla, 6, 16).

Deva Marija je ispunjenje svrhe Hristovog dolaska k nama. On je došao da bi od nas učinio hram živog Boga. Ne znate li, pita Sveti apostol Pavle, da ste hram Božiji i da Duh Božiji obitava u vama? (…) jer je hram Božiji svet, a to ste vi (Prva poslanica Korinćanima Svetog apostola Pavla, 3, 16-17). Baš kako što je Deva Marija postala hram Božiji, tako i mi moramo postati NJegov hram.

Foto: Vikipedija

 

Niko nije izrazio poruku Bogorodice u apsidi – da se Hristos uobličio u nama – bolje nego Sveti apostol Pavle. Čitava njegova poruka u biti ima za sadržaj Hrista nastanjenog u verujućim ljudima, u hrišćanima. Stotinu šezdeset i četiri puta u svojim poslanicama on koristi izraz „u Hristu“. Sveti apostol Pavle ga je osmislio da ukaže na sasvim novo i jedinstveno iskustvo da Hristos živi u nama. On poručuje vernima u Galati: Dečice moja, koju opet s mukom rađam, dokle se Hristos ne uobliči u vama (Poslanica Galatima Svetog apostola Pavla, 4, 19). Sveti apostol Pavle je nosio Hrista u sebi, baš kao Presveta Bogorodica.

Oltarska apsida crkve simbolički predstavlja tačku spajanja krova crkve sa podom i neba sa zemljom. Presveta Bogorodica sa Bogodetetom naslikana u apsidi kao da lebdi između neba i zemlje, kao nebeske lestve kojima je Bog sišao među nas i kao most koji nas vodi ka nebu.

Presveta Bogorodica je tu da nas u molitvi povede ka Hristu Pantokratoru (Svedržitelju) u kupoli crkve. Ikona Presvete Bogorodice u apsidi naziva se Ona koja je šira od neba, jer je rodila Boga, koji je Tvorac svega i koga ni sav svet ne može smestiti u sebe.

Stil