Дете има лице одраслог човека, да покаже како је Христос и у детињству имао премудрост и силу Божију. Лик Пресвете Богородице са Богодететом преноси верујућима веома важну поруку: Христос мора да се уобличи у нама баш као у Богородици, пише Баштабалкана.

Фото: Википедија

 

Пресвета Богородица је прототип истинског верника. Она нас позива да одговоримо на позив Божији истом вером и смиреношћу као што је то она учинила, да би се Христос у нама уобличио као у њој.

Дева Марија је израз испуњења мисије Цркве. Она је пример нових људи у којима и међу којима Бог борави: Уселићу се у њих и живећу у њима и бићу им Бог и они ће бити народ мој (Друга посланица Коринћанима Светог апостола Павла, 6, 16).

Дева Марија је испуњење сврхе Христовог доласка к нама. Он је дошао да би од нас учинио храм живог Бога. Не знате ли, пита Свети апостол Павле, да сте храм Божији и да Дух Божији обитава у вама? (…) јер је храм Божији свет, а то сте ви (Прва посланица Коринћанима Светог апостола Павла, 3, 16-17). Баш како што је Дева Марија постала храм Божији, тако и ми морамо постати Његов храм.

Фото: Википедија

 

Нико није изразио поруку Богородице у апсиди – да се Христос уобличио у нама – боље него Свети апостол Павле. Читава његова порука у бити има за садржај Христа настањеног у верујућим људима, у хришћанима. Стотину шездесет и четири пута у својим посланицама он користи израз „у Христу“. Свети апостол Павле га је осмислио да укаже на сасвим ново и јединствено искуство да Христос живи у нама. Он поручује вернима у Галати: Дечице моја, коју опет с муком рађам, докле се Христос не уобличи у вама (Посланица Галатима Светог апостола Павла, 4, 19). Свети апостол Павле је носио Христа у себи, баш као Пресвета Богородица.

Олтарска апсида цркве симболички представља тачку спајања крова цркве са подом и неба са земљом. Пресвета Богородица са Богодететом насликана у апсиди као да лебди између неба и земље, као небеске лестве којима је Бог сишао међу нас и као мост који нас води ка небу.

Пресвета Богородица је ту да нас у молитви поведе ка Христу Пантократору (Сведржитељу) у куполи цркве. Икона Пресвете Богородице у апсиди назива се Она која је шира од неба, јер је родила Бога, који је Творац свега и кога ни сав свет не може сместити у себе.

Стил