Gde je danas i kako izgleda Biljana Nevajda, nekadašnja jugoslovenska manekenka raskošne lepote? Žena kojoj joj je posvećena pesma "Ostani đubre do kraja", klasik domaćeg rokenrola.

Foto: ATA images

 

Malo ko zna da je Bora Đorđević, frontmen benda "Riblja čorba", čak tri numere posvetio jednoj ženi. Najpoznatija je svakako pesma „Ostani đubre do kraja“, koja je objavljena na kultnom albumu „Kost u grlu“ 1979. godine.

Reč je o Biljani Nevajdi, jednoj od najlepših Jugoslovenki. Plavokosa manekenka je tokom sedamdesetih godina prošlog veka bila među najpopularnijim devojkama.

Bora je prvi put video Biljanu dok je svirao "Lutku sa naslovne strane". Desetak danakasnije otišao je u Split, gde ju je ponovo sreo, i potpuno poludeo za fatalnom lepoticom.

Započeli su romansu, ali veza je pukla već posle 6 meseci, kako je Biljana tada govorila, jer nikada nije mogla u potpunosti da mu veruje.

Nevajda je ubrzo odlučila da nastavi život u Sarajevu, te je pozvala Boru kako bi se oprostila od njega.

 

 

Istinski emotivno povređen, roker je za šankom kafića u kome su se pozdravili napisao kultnu pesmu.

Biljana je napustila Beograd zbog jednog Sarajlije sa kojim je dobila i dete.

 

 

Pesmu je čula pre nego što je objavljen album "Kost u grlu" 1979. godine.

- Bilo je veče. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo Pod lipom da mi pročita pesmu koju mi je napisao. Spremim se i odem da ga vidim, kad tamo… Baš kao u pesmi: "Dok stoji za šankom delimično pijan, mrzeći pomalo i sebe i druge, ubija lagano konjak, cigarete". (smeh) Sednemo za sto i on mi, onako u cugu, iz svoje čuvene sveščice, u koju je zapisivao stihove, pročita: "Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmeši kada me vidiš, ostani đubre do kraja!" U prvi mah mi je to "đubre" zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to "đubre" zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se dopala pesma! Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mojoj svadbi. Uošte me nije doticala - rekla je svojevremeno Biljana.

Ona je otkrila da je hladno reagovala na ove stihove zato što se u to vreme strašno zaljubila.

- Nepuna dva meseca nakon te večeri otputovala sam za svojom ljubavi u Sarajevo. Nakon toga počinje jedan sasvim drugi život za mene. Zaboravila sam i Čorbu i sve što mi se u životu do tada dešavalo.

Inače, Biljana Nevajda je u svet modelinga ušla 1968. godine, a pre toga se bavila gimnastikom.

Trideset reklama snimila je u Sloveniji, a u Dubrovnik je putovala i do pet puta mesečno.

Biljana Nevajda i dalje je u braku sa Sarajlijom zbog kog je ostavila Boru.

Kurir.rs/BlicŽena