Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio je neispravnost vode iz sopstvenog bunara u hotelu u Krupnju, gde je oko pedesetoro dece imalo zdravstvene tegobe, saznaje i prenosi portal "Blic". Analizom je potvrđena kontaminacija različitim vrstama mikroorganizama i odstupanja od pravilnikom definisanih vrednosti.

Kako je rekao direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, doktor Branko Vujković, u dogovoru sa republičkim sanitarnim inspektorom, hotel će biti privremeno zatvoren. On je istakao da su sve zdravstvene ustanove sa područja Mačvanskog okruga profesionalno odradile svoj posao, te da je u ovom trenutku najvažnije da su sva deca dobro.

Podsetimo, deca koja su imala stomačne tegobe na sportskim pripremama u Krupnju, osećaju se bolje, ispričali su roditelji, mada se, kako dodaju, neka i dalje osećaju malaksalo. Kako za "Blic" tvrde dve majke čija deca su bila u Krupnju na pripremama, sva deca su puštena kući iz bolnice.

Neka deca zadržana u bolnici, simptome osetili dan nakon što su stigli u smeštaj

Kako je ranije rečeno, nekoliko mališana je zadržano u bolnici, a po neke su došli roditelji. Prema rečima roditelja, svi su imali iste simptome u vidu malaksalosti, povraćanja i dijareje. Roditelji tvrde da su deca dobila simptome u subotu, dan nakon što su stigla u Krupanj.

"Kolena su mu bila savijena do brade od bolova"
Majka dvojice dečaka od 9 i 13 godina koji su hospitalizovani zbog tegoba (identitet poznat redakciji) je objasnila da su se kod njene dece prvi simptomi pojavili u subotu uveče, dan pošto su deca stigla u Krupanj, i da su, jedno za drugim, počela da povraćaju.

Ubrzo, prema njenim rečima, treneri su razvozili decu do bolnice, a roditelji su brže bolje krenuli po mališane da ih vraćaju ih kući.

"Ja sam po slikama koje nam je trener slao videla da je smeštaj katastrofa. Deca spavaju u bračnim krevetima. Sin (13) mi je rekao da je hrana bila katastrofa. U subotu ujutru su ustali da idu na trčanje na trening, onda su popodne imali ručak, neki krompir, paprikaš koji je bio užasan i smrdeo je. Posle toga su imali plivanje u bazenu unutar hotela. Uveče su dobili neku picu i kažu da je salama smrdela i bila zelena. To sam čula i od ostale dece koja su bila hospitalizovana", tvrdi ona.

Kako navodi, prvi simptomi trovanja pojavili su se u subotu uveče. NJen mlađi sin (9) požalio se na stomačne tegobe, a onda su deca, jedno po jedno, počela da povraćaju.

"Starijem sinu su kolena bila savijena do brade od bolova. Kada smo ušli tamo bilo je još dece, nekoliko njih iz našeg kampa, plus deca iz stonoteniserskog kampa koji su bili u jako lošem stanju. Moj mlađi sin dobio je 5 boca infuzije išao 2 puta u toalet. Trener je celu noć proveo s njima. Majke koje su išle direktno u Krupanj ispričale su mi da su deca zapomagala. Verovatno bi bilo više hospitalizovane dece, ali nije imao ko da ih zbrine", tvrdi ova majka.

Direktorka hotela: "Ne sumnjam u kvalitet hrane"

Povodom situacije u Krupnju, oglasila se i direktorka Hotela Milena K, koja kaže da ne želi da prenagljuje sa zaključcima pre nego što rezultati analiza budu gotovi, ali ne sumnja u kvalitet hrane u smeštaju u kom su boravila deca.

"Ja uopšte ne sumnjam u kvalitet hrane, naši dobavljači su najbolji na tržištu. Analiza će pokazati uzrok stomačnih tegoba kod dece. Razumem roditelje da misle da je hrana, ali kada je u pitanju kolektivni smeštaj, nema šanse da bude tako. 35 odsto dece je imalo tegobe i nisu svi imali odjednom u isto vreme. Kada je u pitanju trovanje hranom, onda tegobe budu ispoljene kod svih u isto vreme. Neću napamet ništa da pričam, čekamo rezultate analize. Uzete su analize svega sa čim su deca došla u kontakt u hotelu. Da li su konzumirali nešto van hotela, ja to zaista ne znam", poručila je ona.

(Blic)

BONUS VIDEO: