Завод за јавно здравље Шабац утврдио је неисправност воде из сопственог бунара у хотелу у Крупњу, где је око педесеторо деце имало здравствене тегобе, сазнаје и преноси портал "Блиц". Анализом је потврђена контаминација различитим врстама микроорганизама и одступања од правилником дефинисаних вредности.

Како је рекао директор Завода за јавно здравље Шабац, доктор Бранко Вујковић, у договору са републичким санитарним инспектором, хотел ће бити привремено затворен. Он је истакао да су све здравствене установе са подручја Мачванског округа професионално одрадиле свој посао, те да је у овом тренутку најважније да су сва деца добро.

Подсетимо, деца која су имала стомачне тегобе на спортским припремама у Крупњу, осећају се боље, испричали су родитељи, мада се, како додају, нека и даље осећају малаксало. Како за "Блиц" тврде две мајке чија деца су била у Крупњу на припремама, сва деца су пуштена кући из болнице.

Нека деца задржана у болници, симптоме осетили дан након што су стигли у смештај

Како је раније речено, неколико малишана је задржано у болници, а по неке су дошли родитељи. Према речима родитеља, сви су имали исте симптоме у виду малаксалости, повраћања и дијареје. Родитељи тврде да су деца добила симптоме у суботу, дан након што су стигла у Крупањ.

"Колена су му била савијена до браде од болова"
Мајка двојице дечака од 9 и 13 година који су хоспитализовани због тегоба (идентитет познат редакцији) је објаснила да су се код њене деце први симптоми појавили у суботу увече, дан пошто су деца стигла у Крупањ, и да су, једно за другим, почела да повраћају.

Убрзо, према њеним речима, тренери су развозили децу до болнице, а родитељи су брже боље кренули по малишане да их враћају их кући.

"Ја сам по сликама које нам је тренер слао видела да је смештај катастрофа. Деца спавају у брачним креветима. Син (13) ми је рекао да је храна била катастрофа. У суботу ујутру су устали да иду на трчање на тренинг, онда су поподне имали ручак, неки кромпир, паприкаш који је био ужасан и смрдео је. После тога су имали пливање у базену унутар хотела. Увече су добили неку пицу и кажу да је салама смрдела и била зелена. То сам чула и од остале деце која су била хоспитализована", тврди она.

Како наводи, први симптоми тровања појавили су се у суботу увече. Њен млађи син (9) пожалио се на стомачне тегобе, а онда су деца, једно по једно, почела да повраћају.

"Старијем сину су колена била савијена до браде од болова. Када смо ушли тамо било је још деце, неколико њих из нашег кампа, плус деца из стонотенисерског кампа који су били у јако лошем стању. Мој млађи син добио је 5 боца инфузије ишао 2 пута у тоалет. Тренер је целу ноћ провео с њима. Мајке које су ишле директно у Крупањ испричале су ми да су деца запомагала. Вероватно би било више хоспитализоване деце, али није имао ко да их збрине", тврди ова мајка.

Директорка хотела: "Не сумњам у квалитет хране"

Поводом ситуације у Крупњу, огласила се и директорка Хотела Милена К, која каже да не жели да пренагљује са закључцима пре него што резултати анализа буду готови, али не сумња у квалитет хране у смештају у ком су боравила деца.

"Ја уопште не сумњам у квалитет хране, наши добављачи су најбољи на тржишту. Анализа ће показати узрок стомачних тегоба код деце. Разумем родитеље да мисле да је храна, али када је у питању колективни смештај, нема шансе да буде тако. 35 одсто деце је имало тегобе и нису сви имали одједном у исто време. Када је у питању тровање храном, онда тегобе буду испољене код свих у исто време. Нећу напамет ништа да причам, чекамо резултате анализе. Узете су анализе свега са чим су деца дошла у контакт у хотелу. Да ли су конзумирали нешто ван хотела, ја то заиста не знам", поручила је она.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: