Kosta je u masakru A. B., inače druga iz razreda, upucao u levu nogu. 

Za danas je planirano saslušanje ranjenog dečaka iza zatvorenih vrata, a javnost je isključena zbog zaštite njegovih dečjih prava. Poziv za saslušanje poslat je i njegovoj majci da pred sudom ispriča sa koliko patnje i bola su se dečak i njegovi najbliži nosili usled straha koji je preživeo u stravičnom događaju. 

Zastupnik porodice ranjenog dečaka, advokat Stefan Radivojević je na pripremnom ročištu krajem maja predložio je da se u postupku saslušaju Vladimir i Miljana Kecmanović, ali je njihov branilac Marina Ivelja rekla da se oni neće izjašnjavati po tužbi i predložila da se izvrši uvid u njihove iskaze koje su dali u krivičnom postupku. Radivojević se tome usprotivio i zatražio da sud ceni ako Kecmanovići odbiju da u ovoj parnici daju iskaz.

Foto: D. Milovanović

 

Osim ovoga Radivojević je predložio da se uradi sudskomedicinsko veštačenje vrste i težine dečakovih povreda, eventualnog umanjenja životnih aktivnosti i teškog bola koje je pretrpeo prilikom ranjavanja, kao i neuropsihijatrijsko veštačenje na okolnosti jačine i trajanja straha tada kod A. B. Sud je ovo prihvatio.

Radivojević je predložio da se uradi veštačenje povreda koje je zadobio maloletnik, kao i intenzitet straha koji je kritičnom prilikom osetio. Sa druge strane Marina Ivelja, advokat porodice Kecmanović, predložila je da se obavesti škola "Vladislav Ribnikar" o ovom postupku, s obzirom na to da su vanrednim inspekcijskim nadzorom, kako tvrdi, utvrđeni propusti zaposlenih u toj školi, koje je predložila kao svedoke.

Ona je priložila nekoliko dokaza, između ostalog snimak dečaka iz streljane, na kom se, kako tvrdi vidi kako ga vlasnik streljane obučava da puca.

Predložila je i da se kao dokaz izvede psihijatrijsko veštačenje maloletnog K. K. na okolnosti da li je bio uračunljiv kritičnom prilikom, koje bi, kako je navela, trebalo biti urađeno tokom leta.

Ivelja je povukla predlog da se Kecmanovići ispitaju u ovom postupku, čemu se protivio Radivojević i naveo da i ukoliko odbiju da svedoče, sud to treba da ceni kao dokaz.

Foto: D. Milovanović

 

Sud je na kraju nabrojao koji će dokazi biti izvedeni tokom postupka, među kojima je i saslušanje Kecmanovića, zaključio pripremno ročište i zakazao glavnu raspravu za 23. avgust.

Tužba je podneta za naknadu nematerijalne štete usled fizičkog bola, pretrpljenog straha i psihičkog bola. Pre ovog parničnog postupka u ovom sudu počela su još tri - jednu tužbu su podneli članovi porodice Dukić, drugu 27 članova porodica ubijenih, dok je treća takođe za ranjavanje maloletnika.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.