Otac Tadej naglašava da je molitva poput vežbe – ponavljanjem molitve, ona postaje deo našeg bića, prelazeći iz reči u osećanje.

On objašnjava da se kroz molitvu može postići blagodat, unutrašnja radost i mir koji nisu od ovoga sveta. Iako se blagodat može povremeno povući zbog naših grehova, ona se vraća onima koji se od srca obrate Bogu.

Starac Tadej preporučuje upražnjavanje Isusove molitve: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me." Kada se ova molitva ponavlja sa verom i iskrenošću, ona može postati deo nas do te mere da se tvori sama od sebe, bez naše volje.

Foto: Jutjub printskrin/Jovan Hrnjakovic

 

Osećaj koji tada nastaje je neiskazana radost i božanska snaga koja nas ispunjava.

Prema Svetom Serafimu Sarovskom, svaka duša nosi u sebi božansku silu, bez obzira na uzrast ili stanje osobe. Otac Tadej dodaje da smo svi pozvani na svetost, jer je život božanska energija koja dolazi od Boga, Izvora života. Ta energija je uvek s nama, jer Bog je jedini Životodavac.

Za one koji žele da postignu istinski mir i radost u svojoj duši, starac Tadej preporučuje da svake večeri pre spavanja izgovore jednostavnu molitvu: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me."

Sa svakodnevnom praksom ove molitve, vernici mogu osetiti kako se mir i radost uvlače u njihovu dušu.

BONUS VIDEO: