Отац Тадеј наглашава да је молитва попут вежбе – понављањем молитве, она постаје део нашег бића, прелазећи из речи у осећање.

Он објашњава да се кроз молитву може постићи благодат, унутрашња радост и мир који нису од овога света. Иако се благодат може повремено повући због наших грехова, она се враћа онима који се од срца обрате Богу.

Старац Тадеј препоручује упражњавање Исусове молитве: "Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме." Када се ова молитва понавља са вером и искреношћу, она може постати део нас до те мере да се твори сама од себе, без наше воље.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jovan Hrnjakovic

 

Осећај који тада настаје је неисказана радост и божанска снага која нас испуњава.

Према Светом Серафиму Саровском, свака душа носи у себи божанску силу, без обзира на узраст или стање особе. Отац Тадеј додаје да смо сви позвани на светост, јер је живот божанска енергија која долази од Бога, Извора живота. Та енергија је увек с нама, јер Бог је једини Животодавац.

За оне који желе да постигну истински мир и радост у својој души, старац Тадеј препоручује да сваке вечери пре спавања изговоре једноставну молитву: "Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме."

Са свакодневном праксом ове молитве, верници могу осетити како се мир и радост увлаче у њихову душу.

БОНУС ВИДЕО: