U toku je zamena starih strujnih brojila pametnim mernim uređajima, a sve u cilju povećanja tačnosti merenja potrošnje. U "Jutru" na TV Prva je odgovore na sva pitanja vezano za brojila dao Saša Marčeta iz preduzeća "Elektrodistribucija Srbije".

On je objasnio o kakvom sistemu je reč, kakva su to pametna brojila i koja je razlika u odnosu na stara. Takođe, specijalista za pametne merene sisteme Marčeta je istakao da radnici Elektrodistribucije više neće izlaziti na teren i beležiti potrošnju struje, a otkrio je na koji način će se "čitati" potrošnja u svakom domu.

"Pametno brojilo u odnosu na stara, pored svog mernog imaju i sat i kalendar realnog vremena, imaju memoriju za čuvanje podataka, komunikacioni model koji služi za komunikaciju sa centrom upravljanja. U centru upravljanja je odgovarajući softverski paket koji obezbeđuje očitavanje brojila i čuvanje podataka u odgovarajućoj bazi podataka", rekao je Marčeta i dodao:

"Radnici više neće morati da očitavaju brojila i to je prva od prednosti koje sistem nudi. Brojila se očitavaju svaki dan i kad se uspostavi sistem više nema potrebe da se ručno očitava brojilo. Ona poseduju memoriju i svakog prvog u mesecu brojilo automatski pamti stanje za obračun i to stanje se čuva 18 meseci", rekao je.

Marčeta je otkrio da li će obračunavanje jeftine i skupe struje ostati isto. "Tu nema nikakve promene. Svako brojilo na području Beograda ima upisan tarifni program koji je za to distributivno područje i tu nema nikakve promene u odnosu na postojeće brojilo. Pored tačnog očitavanja, prednost koju nude nova brojila jeste uvid u potrošnju. Pored mesečnih podataka, dostavljaju se i dnevni i satni podaci. Potrošači će preko veb sajta moći da vide svoju potrošnju i da razumeju tačno kako troše struju. Posle Beograda, brojila će se menjati i u Nišu, Kraljevu i Čačku, pa onda i u ostalim gradovima", rekao je Marčeta.

(Mondo)

BONUS VIDEO: