Brz način života često podrazumeva i neredovnu ishranu, koja se uglavnom svodi na namirnice koje značajno ubrzavaju proces starenja, čega mnogi nisu svesni.
Ovo su glavne kategorije namirnica koje ubrzavaju proces starenja, a često su na našem tanjiru i u svakodnevnoj su nam ishrani, te bi trebalo da ih izbegavamo.
Pekarski proizvodi
Pekarski proizvodi obiluju dodanim šećerima i mastima, što može dovesti do debljanja i lošeg zdravlja zuba. Naime, šećer podstiče nezdravi mikrobiom, a takođe deluje i proupalno na naš organizam. Konzumacija hrane bogate šećerom i mastima može ubrzati proces starenja.
Pomfrit
Svoju glad i želju za slanim često utolimo prženim krompirom, ali hrana pripremljena na ovaj način, uz dodatak soli, nepovoljno utiče na kožu. Namirnice koje se prže u ulju na visokim temperaturama oslobađaju slobodne radikale, koji jako oštećuju ćelije i zasigurno ubrzavaju prve znakove starenja.
Čips od krompira
"Konzumacija transmasnih kiselina stimuliše interleukin 6 u telu", objašnjava Lisa Hajim, osnivačica "The WellNecessitiesa" i dodaje: "Interleukin 6 marker je upala koja je povezana sa starenjem. Osim toga, pržena hrana može oslabiti stanično disanje i smanjiti imunološke funkcije u telu. Ako žudiš za nečim hrskavim, isprobaj krekere od celovitih žitarica ili naseckano povrće poput štapića tikvica ili celera.
Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi nekome zaista mogu da zadaju probleme. Naučnici su potvrdili da mleko može da dovede do pojave akni, ali i do nastanka bora na licu. Nekome mlečni proizvodi utiču na upale u telu, dok drugima baš prijaju. Sve zavisi od osobe, do osobe.
Gotovi i zaleđeni obroci
Pročitajte još
Zaleđeni obroci često su bogati natrijumom. Natrijum pridonosi zadržavanju vode i celokupnom podbulom i ostarelom izgledu.
Slatkiši
"Prerađeni šećer može dovesti do insulinske rezistencije i debljanja", kaže nutricionistica Orlik Levi. "Osim toga, preteran unos slatkiša može negativno uticati na zdravlje zuba, a jedno je sigurno, ništa te neće brže postarati od pokvarenih zuba." Naime, šećer uzrokuje upalu, koja je glavni inhibitor zdrave, lepe kože. Da stvar bude gora, šećer takođe oštećuje kolagen i elastin, koji su odgovorni za mladalački izgled kože.
Alkohol
Povremena čaša vina ne šteti, ali ispijanje prekomerne količine alkohola, posebno slatkih pića, uzrokuje slobodne radikale. Alkohol takođe oduzima telu vitamin A, antioksidans koji je neophodan za obnavljanje stanica. Stoga, ako konzumirate alkohol, radije posegnite za pićima bez dodanih šećera, poput vina. Takođe, pripazite da alkohol unosite u umerenim količinama i unosite dovoljnu količinu vode.
BONUS VIDEO: