Rok muzičar i pesnik Borisav Bora Đorđević, koji je rano jutros preminuo, u 72. godini, u Kliničko bolničkom centru u LJubljani, posle teške borbe sa hronično opstruktivnom bolešću pluća (HOBP), biće sahranjen na Centralnom groblju u rodnom Čačku.

- Bora će po njegovoj želji počivati u Čačku - rekao je za "Novosti" menadžer "Riblje čorbe" Bane Obradović. - Napustio nas je veliki čovek, muzičar, pevač, kompozitor, genije, pisac, drug i brat. Čovek koga nikad nećemo zaboraviti. Svojim delima je ostavio neizbrisiv trag, čast je bilo poznavati ga. Ovo je veliki gubitak za sve.

Foto: Novosti

 

 

Bora Đorđević je rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku. Već od ranih dana pokazuje veliku interesovanje za muziku, a posle turbelentnih godina odrastanja i boravka u istražnom zatvoru zbog nedozvoljenih aktivnosti, seli se za Beograd i upisuje gimnaziju.

Tokom 1978. godine nastaje čuveni bend "Riblja čorba" koji je jako brzo privukao veliku pažnju. Ono što karakteriše grupu su provokativni tekstovi i jedinstven stil.

 

Prvi nastup imali su u malom mestu Elemir, gde su odmah privukli pažnju lokalne publike. Karakteristika benda bili su energični koncerti, vrlo brzo se za njih pročulo širom Jugoslaavije.