Povrće koje je ovako pripremljeno sadrže probiotičke kulture mnogobrojnih vrsta bakterija koje čuvaju creva i crevnu mikrofloru.

Osim toga što čuva crevnu mikreofloru izuzetno je dobra za imunološki sistem koji je povezan sa probavnim. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti telo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Kiselo povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju „uljeze“.

Recept za turšiju koja će vam trajati do sledeće sezone.

Foto: Profimedia

 

 

Za pripremu turšije veoma je važno odabrati zdrave, jedre, sveže i neoštećene plodove. Po želji i ukusu ukućana, nabavite žutu papriku šilju, zeleni paradajz, krastavčiće, šargarepu, karfiol.

Recept je odmeren prema količini presolca od 10 litara, a vi srazmerno povećajte količinu svih sastojaka ukoliko vam ovo nije dovoljno za povrće potrebno vašoj porodici.

Povrće operite, karfiol očistite od lišća i podelite na „cvetiće“, šargarepu oljuštite, na paprici skratite drške. Operite još jednom i raširite na kuhinjskim krpama da se prosuši.

Foto: Profimedia

 

 

Slažite u burence tako da bude čvrsto spakovano, ali pazite da se ne ošteti. Po želji, možete dodati i četvrtke glavica kupusa. Na svaki red povrća sipati pomalo šećera. Odozgo pažljivo zaštitite plastičnom rešetkom koja ne dozvoljava da povrće ispliva iz presolca, pa pritisnite kamenom ili teglom napunjenom presolcem.

Presolac pripremite po sledećem receptu i vodite računa da ne povećavate količinu sredstava za konzerviranje – imajte na umu da je jedino ograničena upotreba ovih sredstava bezbedna za vaše zdravlje!

Sastojci:

10 litara vode

300 gr soli
200 ml esencije
20 gr vinobrana
20 gr konzervansa

Priprema:

Vinobran i konzervans prokuvati u 1 litar vode pa dodati u 9 litara vode da se rastvori. Esenciju dodati na kraju. Po povrću sipati malo šećera.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: