DŽejms Erl DŽons, pozajmio je svoj glas negativnom liku iz "Ratova zvezda" Dartu Vejderu, glumio u "Polju snova" i mnogim drugim filmovima i predstavama na Brodveju i dobitnik je EGOT-a, preminuo je u 93. godini, u svom domu u okrugu Dačes, u NJujorku.

Uživao je poštovanje velikih svetskih glumaca. DŽejms Erl DŽons je jedan od retkih zabavljača koji je osvojio EGOT (Emi, Gremi, Oskar, Toni).

Foto: Jutjub printskrin/Oscars

 

Nosilac je dve nagrade Emi, dnevnu nagradu Emi, nagradu Gremi 1977. i tri Toni nagrade, a uručena mu je i Počasna nagrada Akademije.

Veliku popularnost stekao je po  glasovnoj ulozi  Darta Vejdera u originalnoj trilogiji  "Ratovi zvezda". Takođe je ponovio ulogu u "Ratovima zvezda: Epizoda III – Osveta Sita" (2005) i "Rogue One: A Star Wars Story" (2016).

Osim u "Ratovima zvezda", Erl je glas dao i  Mufasi u animiranom filmu  "Kralj lavova" (1994) i igranom filmu (2019). Takođe, postoji još dosta filmova u kojima je dao glas. 

Foto: Jutjub printskrin/Oscars

 

Rođen 17. januara 1931, istakao se svojim mnogobrojnim zaslugama na velikom platnu i filmovima kao što su "Konan Varvarin" (1982), "Coming to America" (1988), "Lov na crveni oktobar" (1990), "The Sandlot" (1990), "Patriotske igre" (1992). Takođe se tri puta pojavio u "Simpsonovima".

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: