Џејмс Ерл Џонс, позајмио је свој глас негативном лику из "Ратова звезда" Дарту Вејдеру, глумио у "Пољу снова" и многим другим филмовима и представама на Бродвеју и добитник је ЕГОТ-а, преминуо је у 93. години, у свом дому у округу Дачес, у Њујорку.

Уживао је поштовање великих светских глумаца. Џејмс Ерл Џонс је један од ретких забављача који је освојио ЕГОТ (Еми, Греми, Оскар, Тони).

Фото: Јутјуб принтскрин/Oscars

 

Носилац је две награде Еми, дневну награду Еми, награду Греми 1977. и три Тони награде, а уручена му је и Почасна награда Академије.

Велику популарност стекао је по  гласовној улози  Дарта Вејдера у оригиналној трилогији  "Ратови звезда". Такође је поновио улогу у "Ратовима звезда: Епизода ИИИ – Освета Сита" (2005) и "Рогуе Оне: А Стар Wарс Сторy" (2016).

Осим у "Ратовима звезда", Ерл је глас дао и  Муфаси у анимираном филму  "Краљ лавова" (1994) и играном филму (2019). Такође, постоји још доста филмова у којима је дао глас. 

Фото: Јутјуб принтскрин/Oscars

 

Рођен 17. јануара 1931, истакао се својим многобројним заслугама на великом платну и филмовима као што су "Конан Варварин" (1982), "Цоминг то Америца" (1988), "Лов на црвени октобар" (1990), "Тхе Сандлот" (1990), "Патриотске игре" (1992). Такође се три пута појавио у "Симпсоновима".

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: