Nakon što kupite sveža jaja u trgovini, postoji jedno mesto na kojem ne bi trebalo da ih skladištite jer bi mogla da postanu opasnost za vaše zdravlje.

- Preporučuje se da se jaja čuvaju u frižideru na oko četiri stepena Celzijusa da bi ostala sveža i sigurna za konzumaciju - rekao je DŽejson Veb, direktor kompanije Electronic Temperature Instruments, piše Miror.

Veb je komentarisao koliko ljudi nepravilno skladište svoja jaja na vratima frižidera što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika i gubitka novca. - Stavljanjem jaja u police u vratima frižidera, koja se često otvaraju može da dođe do fluktuacije i porasta temperature, što ubrzava kvarenje jaja - objasnio je.

Foto: Profimedia

 

Uz taj stalni poremećaj temperature, temperatura jaja će porasti više od optimalnih četiri stepena Celzijusa što može da predstavlja opasnost od bakterija kao što je salmonela. 

U svetu se svake godine baci 1,3 milijarde tona hrane, stoga je kompanija Wren Kitchens proučila najčešća pitanja o skladištenju hrane da bi pomogla Britancima da izvuku najviše iz svoje nedeljne kupovine. Neke jednostavne zamene mogu da spreče bacanje novca, a prema podacima, ljudi su uglavnom zbunjeni gde će skladištiti svoje svakodnevne potrepštine.

Kirsti DŽouns, voditeljka službi za klijente i stručnjakinja za zdravlje životnog prostora u Navitas Safety, objasnila je da ispravno skladištenje druge hrane može da utiče na njihovu svežinu. Avokado može da bude skup za kupovinu pa je najbolje izbeći njegovo kvarenje i bacanje.

Foto: Shutterstock

 

- Avokado je obično najbolji kada je kora blago tamna i podleže laganom pritisku. Ako želite da sazri, držite ga zajedno u vrećici, posudi ili čak u zdeli za voće na sobnoj temperaturi. Čuvanje sa drugim voćem, poput banana, ubrzava proces sazrevanja - rekla je DŽouns.

Ako pak želite da potraje malo duže, onda ga je najbolje držati u toplijem delu frižidera jer se kvalitet avokada može pogoršati ako su temperature preniske. Ako u frižider stavljate pola avokada, držite ga pokrivenog i potrošite ga za dan, dva. Jagode, prema stručnjacima za higijenu hrane, uvek imaju najbolji ukus kada stoje na sobnoj temperaturi, ali će se brzo pokvariti, pogotovo kada je vreme toplo.

- Niže temperature uvek će pomoći da hrana ostane duže sveža, stoga je najbolje držati ih cele u frižideru. Ako su isečene, jagode čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i potrošite u roku od 2 dana - rekla je DŽouns.

BONUS VIDEO: