Након што купите свежа јаја у трговини, постоји једно место на којем не би требало да их складиштите јер би могла да постану опасност за ваше здравље.

- Препоручује се да се јаја чувају у фрижидеру на око четири степена Целзијуса да би остала свежа и сигурна за конзумацију - рекао је Џејсон Веб, директор компаније Electronic Temperature Instruments, пише Мирор.

Веб је коментарисао колико људи неправилно складиште своја јаја на вратима фрижидера што доводи до потенцијалних здравствених ризика и губитка новца. - Стављањем јаја у полице у вратима фрижидера, која се често отварају може да дође до флуктуације и пораста температуре, што убрзава кварење јаја - објаснио је.

Фото: Профимедиа

 

Уз тај стални поремећај температуре, температура јаја ће порасти више од оптималних четири степена Целзијуса што може да представља опасност од бактерија као што је салмонела. 

У свету се сваке године баци 1,3 милијарде тона хране, стога је компанија Wren Kitchens проучила најчешћа питања о складиштењу хране да би помогла Британцима да извуку највише из своје недељне куповине. Неке једноставне замене могу да спрече бацање новца, а према подацима, људи су углавном збуњени где ће складиштити своје свакодневне потрепштине.

Кирсти Џоунс, водитељка служби за клијенте и стручњакиња за здравље животног простора у Navitas Safety, објаснила је да исправно складиштење друге хране може да утиче на њихову свежину. Авокадо може да буде скуп за куповину па је најбоље избећи његово кварење и бацање.

Фото: Shutterstock

 

- Авокадо је обично најбољи када је кора благо тамна и подлеже лаганом притиску. Ако желите да сазри, држите га заједно у врећици, посуди или чак у здели за воће на собној температури. Чување са другим воћем, попут банана, убрзава процес сазревања - рекла је Џоунс.

Ако пак желите да потраје мало дуже, онда га је најбоље држати у топлијем делу фрижидера јер се квалитет авокада може погоршати ако су температуре прениске. Ако у фрижидер стављате пола авокада, држите га покривеног и потрошите га за дан, два. Јагоде, према стручњацима за хигијену хране, увек имају најбољи укус када стоје на собној температури, али ће се брзо покварити, поготово када је време топло.

- Ниже температуре увек ће помоћи да храна остане дуже свежа, стога је најбоље држати их целе у фрижидеру. Ако су исечене, јагоде чувајте у херметички затвореној посуди и потрошите у року од 2 дана - рекла је Џоунс.

БОНУС ВИДЕО: