- Pretpostavljam da će pasti do 100 litara kiše u Saksoniji i 150 do 200 litara u Bavarskoj. Nivo vodostaja će porasti. Biće poplava, ali još nije jasno koliko ozbiljnih. Lokacija oluje je tačno onakva kakva je i očekivana. Fokus je na Austriji. Oko Beča će pasti 400 litara kiše. To je polugodišnja količina za Berlin - objašnjava Jung.

Inače, u bavarskim Alpama juče je pao prvi sneg, a čitaoci 24 sata iz Bavarske rekli su kako ih je sneg iznenadio.

- Ja i devojka smo taman išli do grada po namirnice i bio je haos kada smo krenuli nizbrdo s letnjim gumama. Razgovarali smo s jednom starijom gospođom, rekla je da nikad ovako nije bilo u septembru, ali i da godina nikad toplija nije bila u leto - rekao je.

Jedan muškarac koji radi u austrijskom Nasfeldu kazao je kako su prognoze su predviđale da će pasti sneg, ali da su s obzirom na doba godine očekivali samo susnežicu, prenosi Jutarnji list.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

- Međutim gust sneg je napadao i zadržao se, temperature su pale. Sada je već malo bolje, počeo je da se topi, ali svi su tu došli na letovanje i nisu bili spremni na ovako zahlađenje. Najveća je panika nastala jer smo s letnjim gumama pa je rizično voziti. Trudimo se da ni ne izlazimo napolje. Pričao sam s ljudima koji su odavde, niko ne pamti da je sneg pao ovako rano i još da ga je palo tako puno - kazao je za 24 sata.

Nemačka meteorološka služba (DWD) predviđa kako bi idućih dana moglo bi pasti i do 50 centimetara svežeg snega na nadmorskoj visini većoj od 1500 metara, dok su neki prognostički modeli najavljivali i više od dva metra snega.

BONUS VIDEO: