Vučić je objasnio zašto nije doneta odluka o proglašenju okupacije Kosova i Metohije o kojoj se govorilo prethodnih dana.

- Tome su se mnogi radovali jer im se to činilo kao politička prilika da iskoriste zapadnu podršku za rušenje vlasti u Srbiji - rekao je on. 

Istakao da bi svi takvi na kraju rekli da "tuđa deca treba da ratuju".

Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova i Metohiji, ističe Vučić. 

- Međunarodna uprava na Kosovu je uspostavljena uz pristanak tada SRJ. Režim koji je uspostavljen je osoben, čak i formiranje tzv. vojske Kosova ne dovodi do toga da se deo teritorije može smatrati delom teritorije pod okupacijom, posebno jer je formiranje takvih oružanih grupacija nelegalno - u oštroj suprotnosti od Rezolucije 1244 i drugih pravila međunarodnog prava. Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na KiM bez obzira na njihov naziv bi se priznao status legalne oružane sile - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/V.Šporčić

 

 

- Ne smemo da im damo status legalne oružane sile. I to je prvi i ključni razlog zašto ne proglašavamo okupaciju danas. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet jer ga nemaju. Ovo što su uradili je gola sila njihovih zapadnih saveznika i albanska sila. Nema legalizacije i legitimizacije, zato nema odluke o okupaciji - rekao je Vučić i dodao da ima i drugih razloga.

Samo priznavanje okupacije je i krivično delo, objasnio je on.

Foto: Tanjug/V.Šporčić

 

Potezi Srbije - Povratak na "Status Quo Ante"

Prvi srpski potez je povratak na "Status Quo Ante".

- Vidimo da sve ovo nema nikakvog smisla. Mi smatramo da je, za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu, potrebno:

1. Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i EU;

2. Primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever;

3. Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

4. Povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenьe iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaraьa 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

5. Hitno, neodložno i konačno formiranьe Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara, jep nam je jacno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije;

6. Neodložna primena garanciіa Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;

7. Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN.

Foto: Tanjug/V.Šporčić

 

Kosovo i Metohija kao područje posebne socijalne zaštite

Pod dva, Srbija će proglasiti Kosovo i Metohiju područjem posebne socijalne zaštite.

Usaglašeno je da je Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon kojim će proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite, čime će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene.

Ovim zakonom biće posebno regulisan i ograničen promet nepokretnosti (ograničavanje prodaje nepokretnosti i za pojedince koji su korisnici povlastica iz Zakona).

Uživanje povlastica će biti ograničeno samo na one koji zaista žive u AP Kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO: