Naime, kako se vidi u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), temperatura se nije menjala u pojedinim delovima, po merenju koje je vršeno od jutros, dok je u drugoj polovini zemlje podeok na živi skočio skoro duplo više.

Kako se vidi, najviša dnevna temperatura je izmerena u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Kraljevu, gde je izmereno neverovatnih 27 stepeni, dok je najniža na Kopaoniku i u Somboru gde je pala na čak 11 stepeni.

Temperatura je drastično opala od meranja u jutarnjim časovima u pojedinim delovima Srbije, dok je u Beogradu razlika za čak 5 stepeni.

Ipak, i pored hladnog talasa koji je prošao državom, u pojedinim delovima je temperatura i skočila, te je toplije u Kraljevu, Ćupriji, i Požegi.

Temperaturne inverzije su zanimljive i na dve naše planine - gde je na Kopaoniku oko 10 stepeni, a na Zlatiboru oko 18 do 20 stepeni.

Foto: RHMZ

 

Foto: RHMZ

 

Nevreme sve bliže Srbiji

Kako je danas najavio RHMZ, sutra uveče i u toku noći između subote i nedelje očekuje se veća količina padavina na području Vojvodine, Mačve i Šumadije.

Foto: RHMZ

 

Upozorenje za Beograd

Sutra uveče i u toku noći ka nedelji, kao i u nedelju teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 h.

Hladno za vikend

- Hladno vreme s kišom zadržaće se za vikend i u ponedeljak, a maksimalne temperature biće od 11 do 18 stepeni. Intenzivnija kiša očekuje se od subote uveče prvo u Vojvodini, a u nedelju zatim i u centralnim krajevima Srbije. Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, u nedelju u Vojvodini i sa udarima olujne jačine. Količina padavina na severu zemlje iznosiće od 20 do 40 mm za 24 h. Od utorka postepeni manji porast dnevnih temperatura - najavio je ranije RHMZ.

Upaljen meteoalarm za celu Srbiju

U celoj Srbiji danas je na snazi žuti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, dok je ovo upozorenje u Bačkoj, Banatu i Sremu upaljeno zbog jakog vetra. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

(Kurir)

BONUS VIDEO: