Наиме, како се види у прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ), температура се није мењала у појединим деловима, по мерењу које је вршено од јутрос, док је у другој половини земље подеок на живи скочио скоро дупло више.

Како се види, највиша дневна температура је измерена у Куршумлији, Крушевцу, Ћуприји и Краљеву, где је измерено невероватних 27 степени, док је најнижа на Копаонику и у Сомбору где је пала на чак 11 степени.

Температура је драстично опала од мерања у јутарњим часовима у појединим деловима Србије, док је у Београду разлика за чак 5 степени.

Ипак, и поред хладног таласа који је прошао државом, у појединим деловима је температура и скочила, те је топлије у Краљеву, Ћуприји, и Пожеги.

Температурне инверзије су занимљиве и на две наше планине - где је на Копаонику око 10 степени, а на Златибору око 18 до 20 степени.

Фото: РХМЗ

 

Фото: РХМЗ

 

Невреме све ближе Србији

Како је данас најавио РХМЗ, сутра увече и у току ноћи између суботе и недеље очекује се већа количина падавина на подручју Војводине, Мачве и Шумадије.

Фото: РХМЗ

 

Упозорење за Београд

Сутра увече и у току ноћи ка неделји, као и у неделју територији Београда очекује се већа количина падавина, од 20 до 40 мм за период од 24 -36 х.

Хладно за викенд

- Хладно време с кишом задржаће се за викенд и у понеделјак, а максималне температуре биће од 11 до 18 степени. Интензивнија киша очекује се од суботе увече прво у Војводини, а у неделју затим и у централним крајевима Србије. Дуваће умерен и јак западни и северозападни ветар, у неделју у Војводини и са ударима олујне јачине. Количина падавина на северу землје износиће од 20 до 40 мм за 24 х. Од уторка постепени мањи пораст дневних температура - најавио је раније РХМЗ.

Упаљен метеоаларм за целу Србију

У целој Србији данас је на снази жути метео аларм због кише и грмљавине, док је ово упозорење у Бачкој, Банату и Срему упаљено због јаког ветра. Жути метео аларм значи да време може бити потенцијално опасно: Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: