Najpopularnija imena za devojčice u poslednje vreme su kratka, zvučna, mahom internacionalna. Međutim, posebno lepa su ona retka a moćna imena koja uglavnom nemaju nikakav nadimak.

Čarna

S jedne strane, priča kaže da je ovo žensko ime nastalo od prideva čarna, što znači crna i da je davano devojčicama koje bi se rodile sa crnom kosicom.

S druge strane, Čarna znači ona koja očarava, koja opčinjava, koja je čarobna.

Divna

Divna je staro žensko ime nastalo od istoimenog prideva i znači jednostavno baš to – divna, ona koja je lepa, koja je prekrasna.

Divna simboliše i uzvišena, božanska bića koja sijaju.

Foto: Shutterstock

 

Drina

Drina je prelepo žensko ime nastalo u narodu po imenu reke Drine. Označava osobu koja je poreklom sa Drine ili je nekako vezana za nju.

Ujedno simboliše magičnu lepotu, jedinstvenost, čistotu, a za to ime je svet čuo zbog ćerke glumca Roberta De Nira.

Vida

Ime Vida potiče iz slovenskog jezika i ima par značenja. Vida je boginja leta, lepote, ljubavi, sreće. Znači vidljiva, moćna.

S druge strane, Vida znači i ona koja slavi život.

Foto: Shutterstock

 

Kruna

Kruna vodi poreklo od latinske reči koja znači krunisanje, tj. venac, kruna, krug. Sa antikom ovo ime povezuje jedno od najvažnijih odlikovanja za pobednike na takmičenjima, u vojsci i samim tim ovo ime se daje sa željom da dete bude posebno i uspešno.

Najda

Najda je staro srpsko ime nastalo od reči nađena, tj. najdena. U ranijim vremenima se dešavalo da se dete ostavi na putu i onda tu potom bude nađeno da bi se prekinule bolesti i smrti u porodici. Slučajni prolaznik bi bio kum i detetu dao ime Najdena (Najda).

Ognjena

Ovo ime je slovenskog porekla i nastalo je od reči oganj u značenju plamen. Nekada se verovalo da reč ima magičnu moć i ovo ime se davalo kao zaštita, da vatrom otera zle duhove. Davalo se često u porodicama gde je bilo dosta bolesti da bi one nestale.

Foto: Shutterstock

 

Rosa

Rosa je još jedno divno žensko ime nastalo od reči rosa, jutarnjih kapljica vode na travi i cveću. Simboliše svežinu i mladost.

S druge strane, Rosa upućuje na ružu i predstavlja lepotu, gracioznost, prefinjenost, nežnost.

Senka

Ime Senka označava zaštitu ili tajnovitost. To je neobično i zagonetno ime koje ima duboku simboliku i misteriju.

Asocira na nešto neuhvatljivo, a često se povezuje sa skrivenim delovima ličnosti.

BONUS VIDEO: