Најпопуларнија имена за девојчице у последње време су кратка, звучна, махом интернационална. Међутим, посебно лепа су она ретка а моћна имена која углавном немају никакав надимак.

Чарна

С једне стране, прича каже да је ово женско име настало од придева чарна, што значи црна и да је давано девојчицама које би се родиле са црном косицом.

С друге стране, Чарна значи она која очарава, која опчињава, која је чаробна.

Дивна

Дивна је старо женско име настало од истоименог придева и значи једноставно баш то – дивна, она која је лепа, која је прекрасна.

Дивна симболише и узвишена, божанска бића која сијају.

Фото: Shutterstock

 

Дрина

Дрина је прелепо женско име настало у народу по имену реке Дрине. Означава особу која је пореклом са Дрине или је некако везана за њу.

Уједно симболише магичну лепоту, јединственост, чистоту, а за то име је свет чуо због ћерке глумца Роберта Де Нира.

Вида

Име Вида потиче из словенског језика и има пар значења. Вида је богиња лета, лепоте, љубави, среће. Значи видљива, моћна.

С друге стране, Вида значи и она која слави живот.

Фото: Shutterstock

 

Круна

Круна води порекло од латинске речи која значи крунисање, тј. венац, круна, круг. Са антиком ово име повезује једно од најважнијих одликовања за победнике на такмичењима, у војсци и самим тим ово име се даје са жељом да дете буде посебно и успешно.

Најда

Најда је старо српско име настало од речи нађена, тј. најдена. У ранијим временима се дешавало да се дете остави на путу и онда ту потом буде нађено да би се прекинуле болести и смрти у породици. Случајни пролазник би био кум и детету дао име Најдена (Најда).

Огњена

Ово име је словенског порекла и настало је од речи огањ у значењу пламен. Некада се веровало да реч има магичну моћ и ово име се давало као заштита, да ватром отера зле духове. Давало се често у породицама где је било доста болести да би оне нестале.

Фото: Shutterstock

 

Роса

Роса је још једно дивно женско име настало од речи роса, јутарњих капљица воде на трави и цвећу. Симболише свежину и младост.

С друге стране, Роса упућује на ружу и представља лепоту, грациозност, префињеност, нежност.

Сенка

Име Сенка означава заштиту или тајновитост. То је необично и загонетно име које има дубоку симболику и мистерију.

Асоцира на нешто неухватљиво, а често се повезује са скривеним деловима личности.

БОНУС ВИДЕО: