U britanskoj bolnici na jugoistoku Engleske, tim lekara je izveo izuzetno složenu proceduru tokom trudnoće, koja je uključivala vađenje fetusa iz materice, izvršenje operacije na njemu, i potom vraćanje u matericu.

Ova neobična procedura izvedena je na 23-godišnjoj Lizi Kafi, čija beba Luka je rođena sa urođenom manom poznatom kao spina bifida.

Lisi je u šestom mesecu trudnoće otkriveno je da Luka pati od spina bifide, stanja koje uzrokuje malformacije kičme i kičmene moždine.

Bebu izvadili iz stomaka, operisali je i vratili nazad u matericu

Kako bi popravili defekt, lekari su morali da izvade bebu iz materice i izvrše operaciju pre nego što se beba vratila u matericu. Nakon što je Liza Kafi završila deveti mesec, beba Luka je rođena u bolnici u Kentu.

 

 

Nakon što je provela osam dana na Neonatalnoj jedinici intenzivne nege (NICU), Luka je uspela da se vrati kući sa majkom, iako su lekari upozorili da je malo verovatno da će moći da hoda. Operacija je ostavila samo ožiljak na bebinim leđima, kao i stanje poznato kao "Kijarijeva malformacija", gde deo mozga izlazi u kičmeni kanal.

Jedna od 1000 trudnoća koja zahteva ovakav zahvat

Doktorka Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Hana Patel izjavila je za Dejli mejl da je ovaj slučaj izuzetno redak i da samo jedna od 1.000 trudnoća zahteva ovakvu vrstu operacije. Sada, godinu dana nakon operacije, Luka napreduje u fizičkim terapijama, što pruža nadu za njegovu budućnost.

 

 

U Velikoj Britaniji svake godine se rodi oko 600 beba sa spina bifidom. Ovo stanje se razvija kada se kičma i kičmena moždina ne formiraju normalno tokom trudnoće. Normalno, nervna cev, preteča centralnog nervnog sistema, zatvara se oko 28. nedelje trudnoće, ali kod beba sa spina bifidom, kao što je slučaj sa Lukom, ovaj proces se ne odvija pravilno.

Najteži oblik spina bifide je otvorena spina bifida ili mijelomeningocela, gde postoje veći ili višestruki otvori duž kičme. Ovaj oblik može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući otežano kretanje i razvoj infekcija kao što je meningitis.

 

 

Preventivno uzimanje folne kiseline tokom trudnoće može pomoći u pravilnom razvoju kičmene moždine i smanjenju rizika od ovog stanja.

(Blic)

BONUS VIDEO: