У британској болници на југоистоку Енглеске, тим лекара је извео изузетно сложену процедуру током трудноће, која је укључивала вађење фетуса из материце, извршење операције на њему, и потом враћање у материцу.

Ова необична процедура изведена је на 23-годишњој Лизи Кафи, чија беба Лука је рођена са урођеном маном познатом као спина бифида.

Лиси је у шестом месецу трудноће откривено је да Лука пати од спина бифиде, стања које узрокује малформације кичме и кичмене мождине.

Бебу извадили из стомака, оперисали је и вратили назад у материцу

Како би поправили дефект, лекари су морали да изваде бебу из материце и изврше операцију пре него што се беба вратила у материцу. Након што је Лиза Кафи завршила девети месец, беба Лука је рођена у болници у Кенту.

 

 

Након што је провела осам дана на Неонаталној јединици интензивне неге (НИЦУ), Лука је успела да се врати кући са мајком, иако су лекари упозорили да је мало вероватно да ће моћи да хода. Операција је оставила само ожиљак на бебиним леђима, као и стање познато као "Кијаријева малформација", где део мозга излази у кичмени канал.

Једна од 1000 трудноћа која захтева овакав захват

Докторка Националне здравствене службе (НХС) Хана Пател изјавила је за Дејли мејл да је овај случај изузетно редак и да само једна од 1.000 трудноћа захтева овакву врсту операције. Сада, годину дана након операције, Лука напредује у физичким терапијама, што пружа наду за његову будућност.

 

 

У Великој Британији сваке године се роди око 600 беба са спина бифидом. Ово стање се развија када се кичма и кичмена мождина не формирају нормално током трудноће. Нормално, нервна цев, претеча централног нервног система, затвара се око 28. недеље трудноће, али код беба са спина бифидом, као што је случај са Луком, овај процес се не одвија правилно.

Најтежи облик спина бифиде је отворена спина бифида или мијеломенингоцела, где постоје већи или вишеструки отвори дуж кичме. Овај облик може довести до озбиљних проблема, укључујући отежано кретање и развој инфекција као што је менингитис.

 

 

Превентивно узимање фолне киселине током трудноће може помоћи у правилном развоју кичмене мождине и смањењу ризика од овог стања.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: