Ovo je mađarski recept, vrlo jednostavan a topi se u ustima. Dobio je ime po istoimenoj poslastičarnici koja se nalazi na trgu Vorošmarti u Budimpešti.
Za spremanje ove poslastice potrebno je:
- 30 g kvasca
- 200 g margarina
- 400 g brašna
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 200 g oraha za fil
- 180 g šećera za fil
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 g marmelade ili džema
- 100 g čokolada za glazuru
- 5 kašika ulja
Priprema:
Za početak, zagrejte rernu na 200 stepeni. Margarin izgnječite u brašnu, zatim dodajte šećer, jaje i kvasac razmrvljen u toplom mleku. Testo koje ste spremili podelite na tri jednaka dela i pustiti da nadođe oko pola sata. Razvucite ga u 3 lista prema veličini pleha.
Prvu koru stavite u podmazan pleh, pa premažite marmeladom. Pomešajte orahe sa šećerima, pa preko marmelade pospite polovinu. Nanesite drugu koru, premažite marmeladom pa pospite drugom polovinom. Na kraju, preklopite trećom korom. Potrebno je da pečete oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čokoladu otopite sa uljem na pari. Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Pročitajte još
Pospite mlevenim orasima. Prijatno!
(Trpeza)