Ovo je mađarski recept, vrlo jednostavan a topi se u ustima. Dobio je ime po istoimenoj poslastičarnici koja se nalazi na trgu Vorošmarti u Budimpešti.

Za spremanje ove poslastice potrebno je: 

  • 30 g kvasca
  • 200 g margarina
  • 400 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 200 g oraha za fil
  • 180 g šećera za fil
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g marmelade ili džema
  • 100 g čokolada za glazuru
  • 5 kašika ulja

Priprema:

Za početak, zagrejte rernu na 200 stepeni. Margarin izgnječite u brašnu, zatim dodajte šećer, jaje i kvasac razmrvljen u toplom mleku. Testo koje ste spremili podelite na tri jednaka dela i pustiti  da  nadođe oko pola sata. Razvucite ga u 3 lista prema veličini pleha.

foto: Printskrin/Jutjub/Natašine Slastice

 

Prvu koru stavite u podmazan pleh, pa premažite marmeladom. Pomešajte orahe sa šećerima, pa preko marmelade pospite polovinu. Nanesite drugu koru, premažite marmeladom pa pospite drugom polovinom. Na kraju, preklopite trećom korom. Potrebno je da pečete oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čokoladu otopite sa uljem na pari.  Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom.

foto: Printskrin/Jutjub/Natašine Slastice

 

Pospite mlevenim orasima. Prijatno!

(Trpeza)

BONUS VIDEO: