Soda bikarbona se u kući često koristi za čišćenje, ali i kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom „baking soda“, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno „baking powder“.

Foto: Profimedia

 

Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljenični dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok, piše Tportal.

Prašak za pecivo, s druge strane, predstavlja kombinaciju sode i vinske kiseline, a kako bi se aktivirao potrebna mu je tečnost. S obzirom na to da u sebi već sadrži kiselinu, nije potrebno mešati ga s kiselim namirnicama, a u praksi se koristi za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Foto: Shutterstock

 

Soda bikarbona koristi se isključivo u receptima koji sadrže veću količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahteva. Kada pečete kolače, na primer, koristite sodu kako biste aktivirali neki kiseli sastojak i kako bi recept uspeo.

BONUS VIDEO: