Сода бикарбона се у кући често користи за чишћење, али и кување. У страним рецептима пронаћи ћете је под називом „baking soda“, а многи мисле да је иста ствар као прашак за пециво односно „baking powder“.

Фото: Профимедиа

 

Она је заправо базни минерал који у комбинацији с нечим киселим ствара угљенични диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок, пише Тпортал.

Прашак за пециво, с друге стране, представља комбинацију соде и винске киселине, а како би се активирао потребна му је течност. С обзиром на то да у себи већ садржи киселину, није потребно мешати га с киселим намирницама, а у пракси се користи за повећање волумена и прозрачну текстуру печених намирница.

Фото: Shutterstock

 

Сода бикарбона користи се искључиво у рецептима који садрже већу количину неке киселине, док прашак за пециво то не захтева. Када печете колаче, на пример, користите соду како бисте активирали неки кисели састојак и како би рецепт успео.

БОНУС ВИДЕО: