Tito je bio hedonista kakav se retko sreće. Na njegovom jelovniku smenjivali su se najukusniji specijaliteti iz svih krajeva sveta, a savremenici otkrivaju da je naročito voleo domaća jela, iznad svega ajvar.
Legenda kaže da je za kralja Aleksandra, a potom i za Tita, kuvar Škrba spremao ajvar u dve boje, zeleni i crveni. Recept se razlikovao utoliko što se za maršala izostavljala kašika šećera.
Stambol Geštamov, legenda srpske gastronomije, od zaborava je sačuvao mnoge recepte, poput ovog.
Ajvar u dve boje
Potrebno je:
Pročitajte još
- 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura
- 1 plavi patlidžan, ulje, so, esencija
Priprema:
Na 10 kilograma očišćenih paprika ide litar ulja, 200 grama soli i kašičica esencije.
Babure i patlidžan ispecite na plotni, nikako u rerni, a potom ih ostavite da se potpare. Oljuštene paprike ocedite i samo jednom sameljite na mašini za mlevenje mesa.
U širokoj šerpi dobro zagrejte ulje, ubacite samlevene paprike i neprestano mešajte. Pred kraj prženja, kad varjača počne da ostavlja trag na dnu šerpe, dodajte so i esenciju. Još kratko pržite i sklonite sa šporeta.
U međuvremenu u rerni zagrejte čiste tegle na 100 stepeni i u njih sipajte vreo ajvar. Vratite tegle u rernu na pola sata da se na površini ajvara uhvati korica. Zatvorite tegle pek-papirom, uvijte u ćebe i ostavite da se tako ohlade.