Tito je bio hedonista kakav se retko sreće. Na njegovom jelovniku smenjivali su se najukusniji specijaliteti iz svih krajeva sveta, a savremenici otkrivaju da je naročito voleo domaća jela, iznad svega ajvar.

Foto: Profimedia

 

 

Legenda kaže da je za kralja Aleksandra, a potom i za Tita, kuvar Škrba spremao ajvar u dve boje, zeleni i crveni. Recept se razlikovao utoliko što se za maršala izostavljala kašika šećera.

Stambol Geštamov, legenda srpske gastronomije, od zaborava je sačuvao mnoge recepte, poput ovog.

Ajvar u dve boje

Potrebno je:

- 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura

- 1 plavi patlidžan, ulje, so, esencija

Priprema:

Na 10 kilograma očišćenih paprika ide litar ulja, 200 grama soli i kašičica esencije.

Babure i patlidžan ispecite na plotni, nikako u rerni, a potom ih ostavite da se potpare. Oljuštene paprike ocedite i samo jednom sameljite na mašini za mlevenje mesa.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Bokina kuhinja

 

 

U širokoj šerpi dobro zagrejte ulje, ubacite samlevene paprike i neprestano mešajte. Pred kraj prženja, kad varjača počne da ostavlja trag na dnu šerpe, dodajte so i esenciju. Još kratko pržite i sklonite sa šporeta.

U međuvremenu u rerni zagrejte čiste tegle na 100 stepeni i u njih sipajte vreo ajvar. Vratite tegle u rernu na pola sata da se na površini ajvara uhvati korica. Zatvorite tegle pek-papirom, uvijte u ćebe i ostavite da se tako ohlade.

BONUS VIDEO: