Тито је био хедониста какав се ретко среће. На његовом јеловнику смењивали су се најукуснији специјалитети из свих крајева света, а савременици откривају да је нарочито волео домаћа јела, изнад свега ајвар.
Легенда каже да је за краља Александра, а потом и за Тита, кувар Шкрба спремао ајвар у две боје, зелени и црвени. Рецепт се разликовао утолико што се за маршала изостављала кашика шећера.
Стамбол Гештамов, легенда српске гастрономије, од заборава је сачувао многе рецепте, попут овог.
Ајвар у две боје
Потребно је:
Прочитајте још
- 25 комада црвених или зелених паприка бабура
- 1 плави патлиџан, уље, со, есенција
Припрема:
На 10 килограма очишћених паприка иде литар уља, 200 грама соли и кашичица есенције.
Бабуре и патлиџан испеците на плотни, никако у рерни, а потом их оставите да се потпаре. Ољуштене паприке оцедите и само једном самељите на машини за млевење меса.
У широкој шерпи добро загрејте уље, убаците самлевене паприке и непрестано мешајте. Пред крај пржења, кад варјача почне да оставља траг на дну шерпе, додајте со и есенцију. Још кратко пржите и склоните са шпорета.
У међувремену у рерни загрејте чисте тегле на 100 степени и у њих сипајте врео ајвар. Вратите тегле у рерну на пола сата да се на површини ајвара ухвати корица. Затворите тегле пек-папиром, увијте у ћебе и оставите да се тако охладе.