Pre nekoliko večeri građani širom Srbije su na nebu ugledali i snimili neobično plavetnilo.

Jedna od njih je bila i pevačica Indođija, kao i Veljko Ražnatović, koji su "neobična svetla" snimili u Beogradu. Cecin sin iznad porodične vile na Dedinju, a Indođija na drugoj lokaciji - na Vidikovcu.

 

 

Međutim, taj prizor nije zabeležen samo u srpskoj prestonici. Naš čitalac sa Karaburme poslao nam je fotografiju koju je zabeležio iste večeri na severu države - u banatskom selu Glogonj.

- Krenuo sam sa Karaburme, probudio se u Glogonju i imao sam šta da vidim na nebu. Neobične plave tačke su sijale, uspeo sam i da ih fotografišem - rekao nam je uz priloženu fotografiju.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Šta se zaista desilo?

Na društvenim mrežama, kao što to vazda biva u sličnim situacijama, ljudi su krenuli da raspredaju teorije zavere. Međutim, istina neretko bude mnogo "dosadnija" od priča koje ljudski mozak može da konstruiše.

Neki sugerišu da su svetla zapravo reflektori ili laseri sa Kalemegdana ili noćnih klubova sa drugih lokacija Naravno, najrealnija teorija je o satelitima biznismena Ilona Maska - Starlink. "Misteriozna pojava" na nebu "postoji" već pet godina – mreža veštačkih satelita za brzi internet.

Počev od prvog pojavljivanja Starlinka iznad Srbije, već u maju 2019. godine, istog meseca kada su Maskovi sateliti prvi put lansirani u orbitu Zemlje, ovu pojavu u našoj zemlji prate najrazličitije sulude teorije “posmatrača” i “tumača” – od “snimljenog NLO-a” iznad Banje Vrujci, preko posete vanzemaljaca, već tradicionalnog “zaprašivanja” stanovništva Srbije svakovrsnim virusima, ali koje je “viša faza” u odnosu na “kemtrejlse” mlaznih aviona, do toga da sve slične nepoznate pojave na nebu doprinose klimatskim katastrofama.

Pre svega, astronomi objašnjavaju da su ovi sateliti, koji kruže oko Zemlje, vidljivi sa određenog područja na planeti zavisno od njihovog trenutnog orbitalnog položaju, koliko je nebo vedro i po kakvim uglom se nalaze u odnosu na Sunce.

Kretanje satelita kompanije Ilona Maska, inače, interaktivno se može pratiti i na svojevrsnoj mapi na internet adresi https://satellitemap.space/#.

BONUS VIDEO: